Foreign Exchange Management - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries
Questions
37. Foreign Exchange Management Act Passed int he year
- [A] 1995
- [B] 1997
- [C] 1999
- [D] 2001
Answer: Option [C]
38. Euro was launched on
- [A] 1999
- [B] 2000
- [C] 2002
- [D] 2004
Answer: Option [A]
⭐ Make GKSeries Your Preferred Source on Google
Add GKSeries as Preferred Source
39. In a _________ transaction the quoting bank parts with foreign currency and acquires home currency
- [A] sale
- [B] purchase
- [C] spot
- [A] none of the above
Answer: Option [B]
40. The rate applied when payment of demand draft drawn on the bank where bank's nostro account is
already credited
- [A] TT selling rate
- [B] Bill selling rate
- [C] Bill buying rate
- [D] TT buying Rate
Answer: Option [A]
41. The rate applied when payment of telegraphic transfers drawn on the bank where bank's nostro
account is already credited
- [A] TT selling rate
- [B] Bill selling rate
- [C] Bill buying rate
- [D] TT buying Rate
Answer: Option [D]
42. The rate applied when a foreign bills is purchased
- [A] TT buying Rate
- [B] TT selling rate
- [C] Bill selling rate
- [D] Bill buying rate
Answer: Option [D]
43. The rate applied when a foreign bills is purchased
- [A] TT buying Rate
- [B] TT selling rate
- [C] Bill selling rate
- [D] Bill buying rate
Answer: Option [D]
44. Exchange margin enters into the bills selling rate
- [A] one time only
- [B] twice
- [C] three times
- [D] none of the above
Answer: Option [B]
45. In India exchange rates for foreign currencies other than US dollar are calculated as
- [A] TT buying rate
- [B] Cross rates
- [C] TT sellling rate
- [D] Bill sellling rate
Answer: Option [B]
46. FEDAI was established in
- [A] 1956
- [B] 1957
- [C] 1958
- [D] 1960
Answer: Option [C]
47. FEDAI has its headquarters at
- [A] Delhi
- [B] Mumbai
- [C] Kolkatta
- [D] Guwahati
Answer: Option [B]
48. In a pure form fixed exchange rate system the exchange rate for currency is determined by the _________
- [A] Demand forces
- [B] Supply forces
- [C] Government
- [D] none of the above
Answer: Option [C]