Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

CSAT Prelims Ecology - General Knowledge Questions and Answers for UPSC Exam | Page-3

Questions
21 A sandy and saline area is the natural habitat of an Indian animal species. The animal has no predators in that area but its existence is threatened due to the destruction of its habitat. Which one of the following could be that animal?
A Indian gazelle
B Indian wild boar
C Indian wild ass
D Indian wild buffalo

Answer: Option [A]
22 In which one among the following categories of protected areas local people not allowed to collect and use the biomass?
A Wildlife sanctuaries
B Biosphere Reserves
C National Park
D Wetlands declared under Ramsar Convention

Answer: Option [C]
23 In which of the following States is lion- tailed macaque found in its natural habited?
I. Karnataka
II. Tamil Nadu
III. Kerala
IV. Andhra Pradesh

Select the correct answer using the codes given below.

A I, II and III only
B II only
C I, III and IV only
D I, II, III and IV

Answer: Option [A]
24 Consider the following pairs:
I. Dampa Tiger Reserve      :      Mizoram
II. Gumti wildlife      :      Sikkim
III. Saramati Peak      :      Nagaland

Which of the above pairs is/ are correctly matched?

A I only
B II and III only
C I and III only
D I, II and III

Answer: Option [C]
25 Which of the following adds/ add carbon dioxide to the carbon cycle on the planet Earth?
I. Respiration
II. Volcanic action
III. Photosynthesis
IV. Decay of organic matter

Select of the correct answer using the code given below.

A I and II only
B II only
C I, II and IV only
D I, II, III and IV

Answer: Option [C]
26 Which of the following are some important pollutants released by steel industry in India?
I. Oxides of sulphur
II. Carbon dioxide
III. Carbon monoxide
IV. Oxides of nitrogen

Select the correct answer using the code given below.

A I, II and III only
B II and IV only
C II, III and IV only
D I, II, III and IV

Answer: Option [D]
27 With reference to ‘Eco-Sensitive Zones’, which of the following statements is/ are correct?
I. Eco-Sensitive Zones are the areas that are declared under the Wildlife (Protection) Act, 1972.
II. The purpose of the declaration of Eco-Sensitive Zones is to prohibit all kinds of human activities in those zones except agriculture.

Select the correct answer using the code given below.

A I only
B II only
C Both I and II
D Neither I nor II

Answer: Option [B]
28 Vultures which used to be very common in Indian countryside some year ago are rarely seen nowadays.
A scarcity of food available to them
B the destruction of their nesting sites by new invasive species
C a drug used by cattle owners for treating their diseased cattle
D a widespread, persistent and fatal disease among them

Answer: Option [C]
29 The National green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?
I. Powers and functions of gram Sabha as mentioned under airticle 243(A)
II. Right to healthy environment, construed as a part of Right to life under Article 21
III. Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled Tribes under Article 275(1)

Select the correct answer using the codes given below:

A I only
B II only
C I and III only
D I, II and III

Answer: Option [B]
30 The “Red data Books” published by the International Union for Conservation of Nature and Natural resources (IUCN) contain lists of?
I. Endemic plant and animal species present in the biodiversity hotspots.
II. Threatened plant and animal species.
III. Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.

Select the correct answer using the codes given below?

A I and III only
B II and III only
C I and II only
D II and III only

Answer: Option [D]

Chapters

Please Like Us
Brand

Recommended Books for Competitive Exams

VIEW ALL