Online GK Series

This site is dedicated to the aspirants of competitive exams SSC, UPSC, Railways, Postal Assistants, Bank, GATE and NET

CSAT Prelims Ecology - General Knowledge Questions and Answers for UPSC Exam | Page-7

Questions
61 The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperature of the atmosphere, because it absorbs
A the infrared part of the solar radiation
B the water vapour of the air and retains its heat
C the ultraviolet part of the solar radiation
D all the solar radiations

Answer: Option [C]
62 Every year, a month long ecological important campaign/ festival if held during which certain communities/ tribes plant saplings of fruit-bearing trees. Which of the following are such communities/ tribes?
A Sahariya and Agariya
B Irula and Toda
C Gond and korku
D Bhutia and Lepcha

Answer: Option [C]
63 With reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered Species of wild Fauna and flora (CITES), which of the following statements is/are correct?
I. IUCN is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement between governments.
II. IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments.
III. CITES is legally binding on the States that have joined it, but this Convention does not take the place of national lows.

Select of the correct answer using the code given below.

A I only
B II and III only
C I and III only
D I, II and III

Answer: Option [B]
64 In India, the problem of soil erosion is associated with which of the following?
I. Tropical climate
II. Deforestation
III. Terrace cultivation

Select the correct answer using the code given below.

A I and II only
B II only
C I and III only
D I, II and III

Answer: Option [B]
65 What would happen if phytoplankton of an ocean is completely destroyed for some reason?
I. The ocean as a carbon sink would be adversely affected.
II. The food chains in the ocean would be adversely affected.
III. The density of ocean water would drastically decrease.

Select the correct answer using the codes given below:

A I and II only
B II only
C III only
D I, II and III

Answer: Option [A]
66 Consider the following statements:
I. Biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the higher latitudes.
II. Along the mountain gradients, biodiversity is normally greater in the lower altitudes as compared to the higher altitudes.

Which of the statements given above is/ are correct?

A I only
B II only
C Both I and II
D Neither I nor II

Answer: Option [C]
67 Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways:
I. Pollination of crops
II. Recycling of waste
III. Prevention of soil erosion
IV. Soil formation

Select the correct answer using the codes given below?

A I, II and III only
B II, III and IV only
C I and IV only
D I, II, III and IV

Answer: Option [D]
68 Which of the following National Park is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?
A Sultanpur National Park
B Keoladeo Ghana National park
C Keibul Lamjao National park
D Bhitarkanika National Park

Answer: Option [C]
69 The acidification of oceans is increasing. Why is this phenomenon a cause of concern?
I. The cloud seeding and formation of clouds will be adversely affected.
II. The survival of some animals that have phytoplankton larvae will be adversely affected.
III. The growth and survival of coral reefs will be adversely affected.
IV. The growth and survival of calcareous phytoplankton will be adversely affected.

Which of the statements given above is/ are correct?

A I, II and III only
B II only
C I and III only
D I, II, III and IV

Answer: Option [D]
70 How does National biodiversity Authority (NBA) help in protecting the Indian agriculture?
I. NBA directly monitors and supervises the scientific research on genetic modification of crop plants.
II. NBA checks the biopiracy and protects the indigenous and traditional genetic recourses.
III. Application for Intellectual Property Rights related to genetic/ biological resources cannot be made without the approval of NBA.

Which of the statements given above is/ are correct?

A I only
B II and III only
C I and III only
D I, II and III

Answer: Option [D]

Chapters

Please Like Us
Brand

Recommended Books for Competitive Exams

VIEW ALL