Advertisements

Computer Knowledge - Multiple Choice Aptitude Questions(MCQs) and Answers for IBPS/SSC Exam

Advertisements
(1) A compact disc (CD) is a data storage system of the type:
[A] Optical
[B] Magnetic
[C] Electrical
[D] Electromechanical
[E] None of these

Comment

Answer: Option [A]
(2) The first computers language developed was
[A] COBOL
[B] BASIC
[C] FORTRAN
[D] PASCAL
[E] Java

Comment

Answer: Option [C]
Advertisement
(3) Which among the following is a distinctive feature by which a CD-ROM drive is classified in a personal computers?
[A] Storage period
[B] Memory capacity
[C] Software bundle
[D] Data transfer rate
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [D]
(4) A computers virus is
[A] a chemical that attacks silicon.
[B] data that the computer fails to handle.
[C] special kind of computer programme.
[D] a micro-organism that destroys integrated circuits.
[E] none of the above

Comment

Answer: Option [C]
(5) ‘C’ language is a
[A] Low level language
[B] High level language
[C] Machine level language
[D] Assembly level language
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [B]
(6) Who is called the Father of Computer?
[A] Charles Babbage
[B] Stephen HawkingRecession
[C] W.G Grace
[D] John Lennon
[E] Arthur Clarke

Comment

Answer: Option [A]
(7) What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission?
[A] Nano second
[B] Mega Hertz
[C] Characters per second
[D] Byte per second
[E] Bits per second

Comment

Answer: Option [E]
(8) Which of the following is not a Hardware?
[A] Java
[B] Mouse
[C] Motherboard
[D] Printer
[E] Processor chip

Comment

Answer: Option [A]
(9) ‘IC-Chips’ for computer are usually made of
[A] Lead
[B] Gold
[C] Chromium
[D] Silicon
[E] Silver

Comment

Answer: Option [D]
(10) Information technology is the combination of
[A] computing, business and communications
[B] business, internet and software
[C] internet, microelectronics and business
[D] microelectronics, computing and communications
[E] data base management, communications and internet

Comment

Answer: Option [E]

Chapters

Read more Question on Computer Knowledge