Advertisements

Banking Awareness Questions and Answers - GK for IBPS, RBI, SBI PO/Clerk Exams

(1) The main source of National Income of India is
[A] Service sector
[B] Agriculture
[C] Industrial sector
[D] Trade sector
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [A]
(2) Net National Product (NNP) of a country is
[A] GNP minus net income from abroad
[B] GNP minus depreciation allowances
[C] GDP minus depreciation allowances
[D] GDP plus net income from abroad
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [B]
(3) NNP stands for
[A] National New product
[B] Net New product
[C] Net National Product
[D] Net National Income
[E] National Net product

Comment

Answer: Option [C]
(4) Real national income growth refers to
[A] National income growth adjusted for saving growth
[B] National income growth adjusted for depreciation rate
[C] National income growth adjusted for population growth
[D] National income growth adjusted for inflation
[E] None of these

Comment

Answer: Option [D]
(5) GNP stands for
[A] Gross National Product
[B] Grand Nuclear Process
[C] Group Net Product
[D] Group Networking Process
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [A]
(6) Mixed economy means
[A] Co-existence of the rich and the poor
[B] Co-existence of public and private sectors
[C] Co-existence of small and large industries
[D] Promoting both agriculture and industries in economy
[E] None of these

Comment

Answer: Option [B]
(7) Increased interest rates, as is existing in the economy at present, will
[A] Lead to lower GDP growth
[B] Lead to higher GDP growth
[C] Mean lower cost of raw materials
[D] Mean higher cost of raw materials
[E] None of these

Comment

Answer: Option [D]
(8) Which of the following is the correct sequence of contribution to gross domestic product in India by the various sectors of the economy in last 10 years?
[A] Agriculture-service-industry
[B] Agriculture-industry-service
[C] Service-industry-agriculture
[D] Service-agriculture-industry
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [C]
(9) GDP at factor cost is
[A] GDP minus indirect taxes plus subsidies
[B] GNP minus subsidies plus indirect taxes
[C] GNP plus inflation rate
[D] NNP plus depreciation allowance
[E] GNP minus depreciation allowance

Comment

Answer: Option [A]
(10) Per capita income is obtained by dividing national Income by
[A] Area of the country
[B] Total working population
[C] Volume of the capital used
[D] Total population of the country
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [D]

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz