Advertisements

Indian National Movement - Useful General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams

Advertisements
(1) Which of the following was a revolutionary who later turned into a yogi and a philosopher?
[A] Lala Lajpat Rai
[B] Bal Gangadhar Tilak
[C] Agarkara
[D] Aurodindo Ghosh

Comment

Answer: Option [D]
(2) Delhi became the capital of India in :
[A] 1916
[B] 1910
[C] 1931
[D] 1911

Comment

Answer: Option [C]
Advertisement
(3) With reference to Indian Freedom Struggle, who of the following was the lady representative of India at the Second Round Table Conference?
[A] Sucheta Hriplani
[B] Aruna Asaf Ali
[C] Vijayalakshmi Pandit
[D] Sarojini Naidu

Comment

Answer: Option [D]
(4) Which of the following institutions was not founded by Mahatma Gandhi?
[A] Sabarmati Ashram
[B] Sevagram Ashram
[C] Vishwa Bharati
[D] Phoenix Ashram

Comment

Answer: Option [C]
(5) Swaraj as a national demand was first made by:
[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Dadabhai Naoraji
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Chittaranjan Das

Comment

Answer: Option [B]
(6) Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?
[A] Lord Irwin
[B] Lord Chelmsford
[C] Lord Hardinge
[D] Lord Curzon

Comment

Answer: Option [B]
(7) The Indian Independence League was set up by:
[A] Jayaprakash Narayan
[B] Aruna Asaf Ali
[C] S.M. Joshi
[D] Rash Behari Bose

Comment

Answer: Option [D]
(8) Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference?
[A] Josh Malihabadi
[B] Muhammad Iqbal
[C] Faiz Ahmad Faiz
[D] Firaq Gorakhpuri

Comment

Answer: Option [B]
(9) The first movement launched against the British in India was :
[A] Swadeshi Movement
[B] Khilafat Movement
[C] Quit India Movement
[D] Non-Cooperation Movement

Comment

Answer: Option [A]
(10) The first women’s university in India was founded by :
[A] Dhondo Keshave Karve
[B] Rani Ahilya Devi
[C] J.C. Kumarappa
[D] Gandhiji

Comment

Answer: Option [A]

Read More History Questions

Chapters