Join our Telegram Channel

Computer Based Optimization Techniques - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
37. In the network, only one activity may connect any _______ nodes
  • [A] 1
  • [B] 2
  • [C] 3
  • [D] 4

Answer: Option [B]

38. f the constraint of an LPP has an in equation of less than or equal to type, the variables to be added are __________.
  • [A] slack
  • [B] surplus
  • [C] artificial
  • [D] decision

Answer: Option [B]

Advertisement
39. A feasible solution of an LPP that optimizes then the objective function is called _________
  • [A] basic feasible solution
  • [B] optimum solution
  • [C] feasible solution
  • [D] solution

Answer: Option [B]

40. The cost of a slack variable is _________.
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] 2
  • [D] -1

Answer: Option [A]

41. The cost of a surplus variable is _________
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] 2
  • [D] -1

Answer: Option [A]

42. In an LPP functions to be maximized or minimized are called ___________.
  • [A] constraints
  • [B] objective function
  • [C] basic solution
  • [D] feasible solution

Answer: Option [B]

43. LPP that can be solved by graphical method has______.
  • [A] linear constraints
  • [B] quadratic constraints
  • [C] non linear constraints
  • [D] bi-quadratic constraints

Answer: Option [A]

44. If the primal problem has n constraints and m variables then the number of constraints in the dual problem is __________.
  • [A] mn
  • [B] m+n
  • [C] m-n
  • [D] m/n

Answer: Option [A]

45. The area bounded by all the given constraints is called _____________.
  • [A] feasible region
  • [B] basic solution
  • [C] non feasible region
  • [D] optimum basic feasible solution

Answer: Option [A]

46. The non basic variables are called ___________.
  • [A] shadow cost
  • [B] opportunity cost
  • [C] slack variable
  • [D] surplus variable

Answer: Option [A]

47. If the given Linear Programming Problem is in its standard form then primal-dual pair is _______
  • [A] symmetric
  • [B] unsymmetric
  • [C] slack
  • [D] square

Answer: Option [B]

48. The dual of the dual is ____________.
  • [A] dual-primal
  • [B] primal-dual
  • [C] dual
  • [D] primal

Answer: Option [D]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test