Join our Telegram Channel

Computer Based Optimization Techniques - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
49. All the basis for a transportation problem is ____________.
  • [A] square
  • [B] rectangle
  • [C] triangle
  • [D] polygon

Answer: Option [C]

50. Solution of a Linear Programming Problem when permitted to be infinitely large is called _______
  • [A] unbounded
  • [B] bounded
  • [C] optimum solution
  • [D] no solution

Answer: Option [A]

Advertisement
51. When the total demand is not equal to supply then it is said to be __________.
  • [A] balanced
  • [B] unbalanced
  • [C] maximization
  • [D] minimization

Answer: Option [B]

52. In the transportation table, empty cells will be called ___________.
  • [A] occupied
  • [B] unoccupied
  • [C] basic
  • [D] non-basic

Answer: Option [B]

53. Closed loops may be ____________ in shape
  • [A] square
  • [B] square
  • [C] triangle
  • [D] diagonal

Answer: Option [A]

54. For finding an optimum solution in transportation problem ____________ method is used.
  • [A] Modi
  • [B] Hungarian
  • [C] Graphical
  • [D] simplex

Answer: Option [A]

55. The assignment algorithm was developed by ____________.
  • [A] MODI
  • [B] HUNGARIAN
  • [C] HUHN
  • [D] VOGELS

Answer: Option [B]

56. An assignment problem is a particular case of ____________.
  • [A] linear programming problem
  • [B] transportation problem
  • [C] replacement problem
  • [D] network problme

Answer: Option [B]

57. The coefficient of slack\surplus variables in the objective function are always assumed to be ______.
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] M
  • [D] -M

Answer: Option [A]

58. If there is no non-negative replacement ratio in a sllution which is sought to be improved, then the solution is ________.
  • [A] bounded
  • [B] unbounded
  • [C] basic solution
  • [D] non-basic solution

Answer: Option [B]

59. The process that performs the services to the customer is known as ___________.
  • [A] queue
  • [B] service channel
  • [C] customers
  • [D] server

Answer: Option [B]

60. Given arrival rate = 30/hr, service rate = 40/hr, the value of traffic intensity is ___________.
  • [A] 4/3
  • [B] 3/4
  • [C] 3/2
  • [D] 5

Answer: Option [B]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test