Join our Telegram Channel

Computer Based Optimization Techniques - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
13. The cell without allocation is called_________.
  • [A] Basic cell
  • [B] Non-basic cell
  • [C] Empty cell
  • [D] Basic solution

Answer: Option [B]

14. The problem of replacement is felt when job performing units fail_____.
  • [A] suddenly and gradually
  • [B] gradually
  • [C] suddenly
  • [D] neither gradually nor suddenly

Answer: Option [A]

Advertisement
15. Least Cost Method is also known as__________.
  • [A] North West Corner Method
  • [B] Matrix Minima Method
  • [C] Row Minima method
  • [D] Coloumn Minima method

Answer: Option [B]

16. A activity in a network diagram is said to be __________ if the delay in its start will further delay the project completion time.
  • [A] forward pass
  • [B] backward pass
  • [C] critical
  • [D] non critical

Answer: Option [C]

17. The activity which can be delayed without affecting the execution of the immediate succeeding activity is determined by_________.
  • [A] total float
  • [B] free float
  • [C] independent float
  • [D] variance of each float

Answer: Option [B]

18. In a transportation problem the number of origins must be _______the number of destinations.
  • [A] less than or equal to
  • [B] greater than or equal to
  • [C] equal to
  • [D] less than

Answer: Option [C]

19. The calling population is considered to be infinite when ________.
  • [A] all customers arrive at once
  • [B] capacity of the system is infinite
  • [C] service rate is faster than arrival rate
  • [D] arrivals are independent of each other

Answer: Option [B]

20. The minimum number of lines covering all zeros in a reduced cost matrix of order n can be _____.
  • [A] at the most n
  • [B] at the least n
  • [C] n-1
  • [D] n+1

Answer: Option [A]

21. In a petrol bunk, Vehicles arrive at the average of 12 per hour. The service time is 4 minutes. The pumps are expected to be idle for _____.
  • [A] 33%
  • [B] 43%
  • [C] 53%
  • [D] 65%

Answer: Option [B]

22. The Hungarian method was designed by __________.
  • [A] Dantzig
  • [B] A.Charnes
  • [C] Lemke
  • [D] Khun and Flood

Answer: Option [D]

23. A________can have more than one critical path.
  • [A] network
  • [B] customer
  • [C] server
  • [D] assignment problem

Answer: Option [A]

24. Game theory was first coined by ______.
  • [A] A.Charnes
  • [B] Khun and Flood
  • [C] Hungarian
  • [D] Von Neuman

Answer: Option [D]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test