APSC Important Questions & Answers on Political Science Optional Paper for Prelims | GkSeries

1 Consider the following statements:
  • I.Political Science is a social science.
  • II.Political Science is a progressive science.
  • III.Political Science is a natural science.
  • IV. Political Science is an experimental science.

codes

Which of the above statements are correct?

1 Only I and II
2 Only I and III
3 Only I and IV
4 Only III and IV

Answer: Only I and II
2 Who said that socialism is like a hat that lost its shape, because everybody wears it?
1 Karl Marx
2 Antonio Gramsci
3 C. E. M. Joad
4 Lenin

Answer: C. E. M. Joad
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Under which Article the Constitution vests residuary powers with the Central Government?
1 Article 248
2 Article 249
3 Article 247
4 Article 246

Answer:Article 248
4 Which court in India can issue write under Article 226 of the Constitution?
1 Supreme Court
2 High Court
3 Sessions Judge’s
4 Subordinate Court

Answer: High Court
5 In whose name is the executive work of the Government of India carried on?
1 President
2 Prime Minister
3 Respective Minister
4 In the name of God

Answer: President
6 Who is the Minister of Law in the newly formed BJP Government at the Centre?
1 Ashwini Kumar
2 Smriti Irani
3 Ravi Shankar Prasad
4 Sushma Swaraj

Answer:Ravi Shankar Prasad
7 Who is the working head of the Government at the States in India?
1 Governor
2 Chief Minister
3 Speaker of the Legislative Assembly
4 None of them

Answer: Chief Minister
8 When was the India Independence Act passed?
1 July 18, 1947
2 July 20, 1947
3 August 14, 1947
4 August 15m 1947

Answer: July 18, 1947
9 The Chairman of the State Public Service Commission is appointed by the A) B) C) D)
1 President of India
2 Government of the State
3 Chief Justice of India
4 Chief Justice of the State High Court

Answer: Government of the State
10 What does the British Parliament consist of?
1 One House
2 Two House
3 The Crown and the two Houses
4 House of Lords

Answer: The Crown and the two Houses
11 Which one of the following countries has the most powerful second chamber in the world?
1 USA
2 UK
3 France
4 Canada

Answer: USA
12 The term of office of the members of the UPSC is
1 65 years of age
2 62 years of age
3 65 years of age or 6 years of service whichever is earlier
4 62 years of age or 6 years of service whichever is earlier

Answer: 65 years of age or 6 years of service whichever is earlier
13 Which Constitution is known as the mother of all Constitution?
1 Constitution of UK
2 Constitution of USA
3 Constitution of Switzerland
4 Constitution of France

Answer:Constitution of UK
14 Constitutional monarchy prevails in
1 UK
2 USA
3 Nepal
4 Bangladesh

Answer: UK
15 Which is the shortest Constitution in the world?
1 Constitution of UK
2 Constitution of USA
3 Constitution of Switzerland
4 Constitution of Nepal

Answer: Constitution of UK

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series