Multiple Choice Questions & Answers on APSC Political Science Optional | GkSeries

31 The system of dual citizenship prevails in
1 India
2 USA
3 UK
4 Canada

Answer: USA
32 The Senate is a/an____ chamber.
1 hereditary
2 directly elected
3 indirectly elected
4 appointed

Answer: directly elected
33 Which one of the following countries has a mixed and a collegial executive?
1 Japan
2 China
3 Switzerland
4 France

Answer: Switzerland
34 Who was the first Secretary-General of the UNO?
1 Trygve Lie
2 U Thant
3 Kurt Waldheim
4 Kofi Annan

Answer:U Thant
35 35. The Headquarters of the International Court of Justice is in
1 New York
2 Chicago
3 The Hague
4 Geneva

Answer: The Hague
36 The number of permanent members is the UN Security Council Is
1 4
2 5
3 6
4 8

Answer: 6
37 The Headquarters of the UNESCO in
1 London
2 Rome
3 Paris
4 Berlin

Answer: Paris
38 Which one of the UN specialized agencies won Nobel Peace Prize in 1969?
1 WHO
2 ILO
3 FAO
4 None of the above

Answer: ILO
39 Which is the oldest lagistative chamber in the world?
1 House of Lords
2 House of Commons
3 The US Senate
4 The Swiss Federal Assembly

Answer: House of Lords
40 Who was founder ‘philosophical radicalism’?
1 Adam Smith
2 James Mill
3 J.S. Mill
4 Herbert Spencer

Answer: J.S. Mill
41 Which of the following is not a characteristic of sovereignty?
1 Alien ability
2 Exclusiveness
3 Permanence
4 Absoluteness

Answer: Alien ability
42 Who among the following scholars was not the supporter of pluralism?
1 H.J. Laski
2 Maclver
3 Austin
4 Barker

Answer: Austin
43 Which of the following is not a source of law?
1 Custom
2 Religion
3 Legislation
4 Speeches by the political leaders

Answer: Speeches by the political leaders
44 The idea of ‘Rule of Law’ Was introduced by
1 A. V. Dicey
2 Laski
3 D. D. Raphael
4 H. Maine

Answer: A. V. Dicey
45 Which of the following is not a type of liberty?
1 Civil liberty
2 Cultural liberty
3 Political liberty
4 Economic liberty

Answer:Cultural liberty
current affairs 2021 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2021

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test