Advertisements

Banking Awareness - Multiple Choice Questions (MCQs) and Answers for IBPS Exam | Page-2

(11) Which sectors of Indian Economy contributes largest to the gross national product?
[A] Tertiary sector
[B] Secondary sector
[C] Primary sector
[D] Public sector
[E] None of these

Comment

Answer: Option [A]
(12) The concept of ‘Net Domestic Investment’ refers to
[A] The difference between the market value and book value of outstanding capital stock
[B] The amount of machinery and equipment used up in producing the GDP in a given year
[C] Total investment less the amount of investment goods used up in accomplishing the year’s production
[D] Gross domestic investment less net exports
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [C]
(13) Which of the following is not included in the estimates of National Income?
[A] Sale of collector’s items
[B] Cost of government services
[C] Market rent of self-owned house
[D] Addition to inventory, but not sale of the company’s products
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [A]
(14) Which of the following is one of the measures of economic growth of a country?
[A] Number of companies listed on the stock exchanges
[B] Number of foreign nationals working in a country
[C] Gross domestic product of the nation
[D] Volume of direct investment made by foreign countries
[E] All of the above

Comment

Answer: Option [C]
(15) What is a green index?
[A] It measure’s the nations export
[B] It measures the nation’s wealth according to GNP per capita
[C] It measures the nation’s wealth according to GDP per capita
[D] It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area
[E] It measures the nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases

Comment

Answer: Option [E]
(16) When the growth of GDP in a country slows down suddenly, people start losing their jobs and the situation continues several weeks, this state of economy is known as:
[A] Economic boom
[B] Recession
[C] Inflation
[D] Deflation
[E] None of these

Comment

Answer: Option [B]
(17) In India, the National Income is measured on the basis of
[A] Flow of goods only
[B] Number of employed youth only
[C] Volume of tax collected per annum
[D] Earning of people working in PSUs and government jobs
[E] All of the above

Comment

Answer: Option [E]
(18) Which of the following is not an apex institution?
[A] SBI
[B] NABARD
[C] SIDBI
[D] State Cooperative Bank
[E] None of the above

Comment

Answer: Option [A]
(19) The term ‘Gross National Happiness’ was coined by
[A] European Union
[B] Maqbool Hoque
[C] Bhutan’s king
[D] Amartya Sen
[E] None of these

Comment

Answer: Option [C]
(20) Who amongst the following economists gave the concept of ‘economies of scale’, which says ‘many goods and services’ can be produced more cheaply in long series?
[A] Paul Krungman
[B] Edmund S Phelps
[C] Gary S Becker
[D] Amartya Sen
[E] Edward C Prescott

Comment

Answer: Option [A]

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz