Average - Quantitative Aptitude Questions with Answers for Freshers

Questions
1 The total marks obtained by a student in Economics, Political Science and Geography together is 120 more than the marks obtained by him in Political Science. What are the average marks obtained by him in Economics and Geography together?
A 40
B 60
C 90
D 120

Answer: Option [B]

According to the question,

Marks of (Economics + Political Science + Geography) = 120 + Political Science

So, the marks of other 2 subjects Economics and Geography is equal to 120

Economics + Geography = 120

120/2 = 60

2 The average marks of 90 students in a class was calculatd as 144. It was later realised that the marks of one of the students was 148 whereas, his actual marks was 156. What is the actual average marks of the group of 90 students? (Rounded off two digits after decimal)
A 144.09
B 145.87
C 146.77
D 148.75

Answer: Option [A]

The total marks of 90 students = 90 x 144 = 12960

According to the question, the marks of one of the students was 148 whereas, his actual marks was 156

So, the total marks = 12960 - 148 + 156

= 12968

So the average = 12968/90

= 144.09

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 The average of 5 positive integers is 528. The average of the first two numbers is 408 and the average of last two numbers is 554. What is the third number?
A 750
B 845
C 954
D 1047

Answer: Option [C]

Let the third number be x,

According to the question,

(408 * 2 + x + 554 * 2)/5 = 528

408 * 2 + x + 554 * 2 = 2640

x = 954

4 The average monthly income of a family of 5 earning members was Rs.20200. One of the daughter in the family got married and left home. So the average monthly income of the family come down to Rs.18740. What is the monthly income of the married daughter?
A Rs.22460
B Rs.26040
C Rs.28756
D Rs.29945

Answer: Option [B]

The sum of monthly income of the family before the marriage of the daughter is:

5 x 20200 = Rs.101000

The sum of monthly income of the family after the marriage of the daughter is:

4 x 18740 = Rs.74960

The income of the aughter was Rs.101000 - Rs.74960 = Rs.26040

5 The total ages in a class of 80 girls is 1070 year. The average age of 25 of them is 13 year and that of another 25 is 16 year. Find the average age of the remaining girls?
A 9
B 11
C 14
D 15

Answer: Option [A]

The total age of first 25 girls is 25 x 13 = 325 year

The total age of second 25 girls is 25 x 16 = 400 year

The total age of first 50 girls = 725 year

The number of girls remained to calculate 30

So the total age of these 30 girls is (1070-725) year = 270 year

270/30 = 9 year

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!

Chapters

Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES