Advertisement

Discrete Mathematics - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Advertisement
Questions
1. If P then Q is called _________ statement
  • [A] Conjunction
  • [B] disjunction
  • [C] conditional
  • [D] bi conditional

Answer: Option [C]

2. A relation R in a set X is symmetric if _______
  • [A] xRy, yRz => xRz.
  • [B] xRy
  • [C] xRy=>yRx
  • [D] xRx

Answer: Option [C]

Advertisement
3. If R is reflexive, symmetric and transitive then the relation is said to be ________.
  • [A] Binary relation
  • [B] Compatibility relation
  • [C] Equivalence relation
  • [D] Partial order relation

Answer: Option [C]

4. If there are more than 2 LMD for a string then it is said to be ___________.
  • [A] Ambigious
  • [B] unambigious
  • [C] language
  • [D] finite state automata

Answer: Option [A]

5. The specification of proper construction of a sentence is called ________.
  • [A] alphabet
  • [B] letter
  • [C] syntax
  • [D] word

Answer: Option [C]

6. Context free grammar is also known as _______ grammar.
  • [A] type 0
  • [B] type 1
  • [C] type 2
  • [D] type 3

Answer: Option [C]

7. Accepting states are denoted by ________.
  • [A] circle
  • [B] an arrow mark
  • [C] double circle
  • [D] straight line

Answer: Option [C]

8. The set of all finite words over E is denoted by ________.
  • [A] E+
  • [B] E*
  • [C] E
  • [D]E-

Answer: Option [A]

9. The composition of function is associative but not _________.
  • [A] commutative
  • [B] associative
  • [C] distributive
  • [D] idempotent

Answer: Option [A]

10. A sum of the variables and their negations in a formula is called ________
  • [A] elementary sum
  • [B] elementary product
  • [C] cnf
  • [D] dnf

Answer: Option [A]

VIEW ALL UGC NET EBooks
11. A graph in which every vertex has same degree is called _________ graph.
  • [A] regular
  • [B] simple
  • [C] complete
  • [D] null

Answer: Option [A]

12. The number of vertices of odd degree in a graph is always ________.
  • [A] odd
  • [B] even
  • [C] zero
  • [D] one

Answer: Option [B]

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES