Join our Telegram Channel

Discrete Mathematics - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
25. Which of the following traversal techniques lists the nodes of binary search in ascending order?
  • [A] pre order
  • [B] post order
  • [C] in order
  • [D] root order

Answer: Option [C]

26. The number of letters in a word is called ________.
  • [A] length
  • [B] string
  • [C] syntax
  • [D] alphabet

Answer: Option [A]

Advertisement
27. An example for regular grammar is _____.
  • [A] S tends to Ab
  • [B] AB tends to SAB
  • [C] S tends to aB
  • [D] S tends to aBB

Answer: Option [C]

28. Any subset L of A* is called ________ over A.
  • [A] Language
  • [B] Syntax
  • [C] Alphabet
  • [D] Word

Answer: Option [A]

29. If S is a start symbol and S -> AB, A -> aB, B -> b are the productions then a string generated by the grammar is _______
  • [A] baa
  • [B] aba
  • [C] abb
  • [D] bab

Answer: Option [C]

30. The rank of the incidence matrix of any connected graph G with n vertices is ______
  • [A] n
  • [B] n+1
  • [C] n-1
  • [D] n-2

Answer: Option [C]

31. An undirected graph is tripartite if and only if it has no circuits of _______ lengths
  • [A] odd
  • [B] even
  • [C] distinct
  • [D] equal

Answer: Option [A]

32. A graph is bipartite if and only if its chromatic number is ________.
  • [A] 1
  • [B] 2
  • [C] odd
  • [D] even

Answer: Option [B]

33. The number of pendant vertices in a full binary tree with n vertices is ________.
  • [A] (n-a)/2
  • [B] (n-1)/2
  • [C] (n+a)/2
  • [D] n/2

Answer: Option [C]

34. For a symmetric digraph, the adjacency matrix is _________.
  • [A] symmetric
  • [B] antisymmetric
  • [C] asymmetric
  • [D] symmetric and asymmetric

Answer: Option [A]

35. DFSA and NDFSA represent the ________ language.
  • [A] regular
  • [B] context free
  • [C] context sensitive
  • [D] phrase structure

Answer: Option [A]

36. The total number of degrees of an isolated node is _______.
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] 2
  • [D] 3

Answer: Option [A]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test