Join our Telegram Channel

Discrete Mathematics - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
37. A product of the variable and their negation in a formula is called ________.
  • [A] an elementary sum
  • [B] an elementary product
  • [C] a well-formed formula
  • [D] an equivalence of relation formula

Answer: Option [B]

38. A formula consisting of disjunctions of min-terms is called _________.
  • [A] DNF
  • [B] CNF
  • [C] PDNF
  • [D] PCNF

Answer: Option [C]

Advertisement
39. A relation R in X is said to be a ________, if it is reflexive and symmetric.
  • [A] void relation
  • [B] circular
  • [C] partial order relation
  • [D] compatibility relation

Answer: Option [D]

40. A self complemented distributive lattice is called _______.
  • [A] boolean algebra
  • [B] modular lattice
  • [C] complete lattice
  • [D] self dual lattice

Answer: Option [A]

41. A formula consisting of conjunctions of max-terms is called _________
  • [A] DNF
  • [B] CNF
  • [C] PCNF
  • [D] PDNF

Answer: Option [C]

42. Which of the following is Absorption Law?
  • [A] a*a <=>a
  • [B] a+(a*b)<=> a
  • [C] a*b <=>a*a
  • [D] (a*b)*c <=>a*(b*c)

Answer: Option [B]

43. If each non-empty subset of a lattice has a least upper bound and greatest lower bound then the lattice is called ________.
  • [A] complete
  • [B] associative
  • [C] absorption
  • [D] commutative

Answer: Option [A]

44. Boolean expression except 0 expressed in an equivalent form is called _____
  • [A] canonical
  • [B] sum
  • [C] product
  • [D] standard

Answer: Option [A]

45. The number of elements in a square matrix of order n is _____.
  • [A] n power 3
  • [B] n power 4
  • [C] n power 5
  • [D] n power 2

Answer: Option [D]

46. Every connected graph contains a ________.
  • [A] tree
  • [B] sub tree
  • [C] spanning tree
  • [D] spanning subtree

Answer: Option [C]

47. A connected graph that has no cut vertices is called a ________.
  • [A] block
  • [B] bond
  • [C] cycle
  • [D] tour

Answer: Option [A]

48. Every block with at least three vertices are __________connected.
  • [A] 1
  • [B] 2
  • [C] 3
  • [D] 4

Answer: Option [B]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test