JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Multiple Choice Questions and Answers on Banking System and Capital Market

Questions
11 Banking functions centrally controlled by the :
A Central Bank
B RBI
C SBI
D Both [B] and [C]

Answer: Option [B]

Banking functions centrally controlled by the RBI. The general banking business including management of public debt of the central and state governments has devolved on the Reserve Bank by virtue of the provisions of Reserve Bank of India Act, 1934 and agreements with the respective governments.

12 The ratio between cash in hand and total assets maintained by the banks is called :
A SBR (Statutory Bank Ratio)
B SLR (Statutory Liquid Ratio)
C CBR (Central Bank Reserve)
D CLR (Central Liquid Reserve)

Answer: Option [B]

The ratio between cash in hand and total assets maintained by the banks is called SLR (Statutory Liquid Ratio). SLR refers to a designated minimum proportion of its total assets to be maintained by the commercial banks in liquid assets such as gold, cash and unencumbered approved securities.

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

13 What is ‘Repo rate’?
A is the rate at which the RBI lends to State Government
B is the rate at which the International aid agencies lend to RBI
C is the rate at which the RBI lends to banks
D is the rate at which the banks lends to RBI

Answer: Option [C]

Repo rate is the rate at which the RBI lends to banks. It is the interest rate at which the central bank of a country lends money to commercial banks.

14 What is the apex organisation of Industrial Finance in India ?
A Industrial Finance Corporation
B Industrial Credit and Investment corporation of India
C Industrial Development Bank of India
D None of these

Answer: Option [C]

The correct answer is Industrial Development Bank of India. The Industrial Development Bank of India (IDBI) was established in 1964 as an apex financial institution to provide credit and other financial facilities for the development of the fledgling Indian industry.

15 Which scheme is eligible for refinance from NABARD (National Bank for Agricultural and Rural Development) ?
A Small Road and Water Transport Operators (SRWTO)
B Self Employment Scheme for Exservicemen (SEMFEX)
C Soft Loan Assistance for Margin Money (SLAMM)
D All of these

Answer: Option [D]

The correct answer is All of these. NABARD has been providing short-term refinance to approved financial institutions (FI) under the provisions of Section 21(1) of NABARD Act, 1981, to supplement their resources for providing short term credit at the ground level. SFBs have now been made an eligible FI for availing of refinance under this facility.

16 Which of the following is called a ‘banker’s cheque’ ?
A Demand draft
B Debit card
C Pay order
D Banker's draft

Answer: Option [A]

Banker's cheque is a cheque issued by a branch payable at its counter. Demand Draft is also called a banker's cheque, as it is a non-negotiable instrument issued by the bank on behalf of the client which carries an order to pay a defined amount to the particular person in the same location means in the city.

17 The place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts is known as :
A Treasury
B Clearing House
C Collecting Centre
D Dumping Ground

Answer: Option [B]

The place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts is known as Clearing House. It is an agency or separate corporation of a futures exchange responsible for settling trading accounts, clearing trades, collecting and maintaining margin monies, regulating delivery, and reporting trading data.

18 What is the ideal of designing Regional rural Banks ?
A Work on basics of commercial banks
B Help the targetted groups
C Keep lending rates lower than cooperative institutions
D Work on innovative and adaptive ideals

Answer: Option [B]

The correct answer is Help the targetted groups. Regional Rural Banks (RRBs) are Indian Scheduled Commercial Banks (Government Banks) operating at regional level in different States of India. They have been created with a view of serving primarily the rural areas of India with basic banking and financial services.

19 Identify the punishable offence by a Bank Account holder ?
A If a cheque is not crossed
B If a post dated cheque is issued
C If a cheque drawn by him is dishonoured for insufficiency of funds in his account
D Issuing a cheque without signature

Answer: Option [C]

The correct answer is If a cheque drawn by him is dishonoured for insufficiency of funds in his account.

20 What is a Cross cheque ?
A which can be encashed only by the drawee
B which can be encashed only through a bank
C which can be encashed only at the State Bank of India
D which can be encashed only after it has been transferred to another person

Answer: Option [B]

The correct answer is which can be encashed only through a bank. A crossed cheque is any cheque which is crossed with two parallel lines. The lines can be drawn either across the whole cheque or through the top left-hand corner. It simply means that the specific cheque can only be deposited straightway into a bank account and cannot be instantly encashed by a bank or any credit institution.

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!

Read More Economics Solved Questions

Chapters

Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES