Important Questions & Answers on Philosophy Optional Paper for APSC(Assam Public Service Commission) Prelims | GkSeries

1 Who called himself "a lover of wisdom"?
1 Plato
2 Aristotle
3 Socrates
4 Parmenides

Answer: Socrates
2 Metaphysics as a branch of philosophy studies the nature of
1 knowledge
2 value
3 self
4 reality

Answer: reality
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 The dialectical method offers an important place in the philosophy of
1 Locke
2 Aristotle
3 Hegel
4 Descartes

Answer: Hegel
4 Kant's philosophical method is known " as
1 mathematical method
2 transcendental method
3 geometrical method
4 intuitive method

Answer: transcendental method
5 According to empiricism, knowledge is
1 a posteriori
2 a priori
3 Both a priori and a posteriori
4 Neither a priori nor a posteriori

Answer: a posteriori
6 John Locke supports the
1 coherence theory
2 pragmatic theory
3 correspondence theory
4 self-evidence theory

Answer: correspondence theory
7 What is the meaning of 'cogito ergo sum'?
1 I think therefore I exist
2 I exist therefore I think
3 I exist therefore I perceive
4 I perceive therefore I exist

Answer: I think therefore I exist
8 The term 'naive realism' was coined by
1 John Locke
2 Samuel Alexander
3 Durant Drake
4 Will Durant

Answer: Durant Drake
9 Scientific realism is advocated by
1 Berkeley
2 Hume
3 Kant
4 Locke

Answer: Locke
10 In whose philosophy do we find the doctrine of innate ideas?
1 Spinoza
2 Descartes
3 Kant
4 Hegel

Answer: Descartes
11 "Causality is not a necessary relation." Whose view is this?
1 Hume
2 Kant
3 Mill
4 Leibniz

Answer: Hume
12 Which philospher made a distinction between primary and secondary qualities of objects?
1 Leibniz
2 Hegel
3 Berkeley
4 Locke

Answer: Locke
13 Which method is known as triadic method in philosophy?
1 Transcendental method
2 Intuitive method
3 Dialectic method
4 Rational method

Answer: Dialectic method
14 Which of the following books is authored by Berkeley?
1 Essay Towards a New Theory of Vision
2 A Treatise of Human Nature
3 Critique of Pure Reason
4 An Enquiry Concerning Human Understanding

Answer: Essay Towards a New Theory of Vision
15 According to which theory, ideas represent objects?
1 Naive realism
2 Scientific realism
3 Idealism
4 None of the above

Answer: Scientific realism

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES