Advertisements

Important Questions & Answers on Psychology Optional Paper for APSC(Assam Public Service Commission) Prelims | GkSeries

1 The first man to define Psychology was
1 William James
2 Wilhelm Wundt
3 Alfred Adler
4 William McDougall

Answer: William McDougall
2 How is Psychology defined as?
1 An investigation of human and animal behavior
2 The science of human behaviour
3 The science to control behaviour of an organism
4 None of the above

Answer: The science of human behaviour
3 Who among the following constructs tests and inventories for the measurement of human capacities and abilities?
1 Clinical psychologist
2 Psychometrician
3 Physiological psychologist
4 None of the above

Answer: Psychometrician
4 In which year was the first Psychology Department established at Calcutta University?
1 1916
2 1909
3 1910
4 1926

Answer: 1916
5 How did the Greek philosophers define Psychology as?
1 Science of soul
2 Science of mind
3 Both (A) and (B)
4 None of the above

Answer: Both (A) and (B)
6 Who among the following has outstanding contribution to the Psychology of Remembering and Forgetting by inventing nonsense syllables?
1 Ebbinghaus
2 Evsenck
3 Spearman
4 Skinner

Answer: Ebbinghaus
7 Which of the following methods was developed in Psychology to avoid the limitations and disadvantages of introspective methods?
1 Case study method
2 Survey method
3 Observation method
4 None of the above

Answer: Observation method
8 In psychological research, the variable which is usually some measure of the subjects' behaviour is
1 dependent variable
2 independent variable
3 intervening variable
4 None of the above

Answer: dependent variable
9 In observation method, there is a tendency to read one's own thought and feeling into other's mind. This may be called as
1 introspection
2 projection
3 imagination
4 None of the above

Answer: projection
10 Which of the following methods is included in case study method?
1 Day book method
2 Clinical method
3 Biographical method
4 All of the above

Answer: All of the above
11 'Control' is a very important characteristic of which of the following methods?
1 Experimental method
2 Observation method
3 Survey method
4 Case history

Answer: Experimental method
12 Which of the following methods' main purpose is diagnosis and prognosis?
1 Survey
2 Observation
3 Experimental
4 Case history

Answer: Case history
13 Which of the following is considered as a tentative and testable statement of a possible relationship between two or more events being investigated?
1 Problem
2 Variable
3 Hypothesis
4 All of the above

Answer: Hypothesis
14 In psychological studies, variables are specified and measured with the help of
1 self-report measures
2 behavioural measures
3 physiological measures
4 All of the above

Answer: All of the above
15 Which of the following experiments are conducted in natural settings to study the real life problems?
1 Quasi-experiments
2 Field experiments
3 Both (A) and (B)
4 None of the above

Answer: Both (A) and (B)
Current Affairs Quiz & Articles
Advertisements
Work with Gkseries

Books for Assam Government Jobs

VIEW ALL