Advertisements

Fundamental Rights in Indian Constitution - Political Science Objective Questions with Answers

Fundamental Rights Multiple Choice Questions and Answers

Fundamental Rights questions and answers with explanation for interview, competitive examination and entrance test. Fully solved examples with detailed answer description, explanations are given and it would be easy to understand. The provided section is the best collection of Fundamental Rights in Indian Constitution Questions with correct answers and explanations. Here are Fundamental Rights MCQ's for graduate, undergraduate, freshers and experienced candidates. So, the aspirants can check the practice Fundamental Rights online Test sets to for preparations of the latest questions and answers. The candidates or applicants can take the online test and solve questions with the help of the Gkseries.com test preparation platform. The Fundamental Rights Quiz contains the essential questions on Fundamental rights, Constitutional ammendments etc. to prepare for the various examinations and interviews. Hence, the students can get the Fundamental Rights Objective Questions and Answers from this section. Each question in this Indian Polity practice test section has four options where one option is correct. The candidates need to move to the below portions and find the Fundamental Rights Questions and Answers.

Fundamental Rights Questions - Fundamental Rights Quiz Details

Aspirants know very well that Political Science, is an important area from which a major share of questions come in SSC, Railway, state government recruitment exams, UPSC prelims and mains. Gkseries.com is giving priority to collect and solve the best Fundamental Rights questions from various previous year’s exam papers. This Fundamental Rights Questions Answers study material is very important for the preparation of various competitive exams.

Fundamental Rights Objective Type Practice Question sets Topics

Do you know what are the Fundamental Rights? Refer to this article and understand all included in the Fundamental Rights MCQs sets. We have given the Fundamental Rights MCQs related to the Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational Right, Right to constitutional remedies, ammendments etc. Thus, the competitors can find the questions regarding all the topics. It is the great collection of the Fundamental Rights Questions and Answers along with the explanations.

Fundamental Rights MCQ Quiz Answers

This Fundamental Rights Questions with Answers section provides instant answers along with the explanations to all the Fundamental Rights Questions. The students can check and try to memorize at the time of the examination hall. So, all the candidates can take this as a practice session and know all the various types of the Fundamental Rights Questions and Answers.

Advertisements
(1) Which one of the following right of Indian Constitution guarantees all the fundamental rights to every resident of country ?
[A] Right against exploitation
[B] Right to freedom
[C] Right to equality
[D] Right to constitutional remedies

Comment

Answer: Option [D]
(2) Which one of the following is true with respect to Fundamental Rights of Indian Constitution ?
[A] Sovereignty of the people
[B] Equality of opportunity for all resident
[C] Limited government
[D] Democracy

Comment

Answer: Option [B]
Advertisement
(3) Dr. B. R. Ambedkar termed Article 32 of the Indian Constitution as the "Heart and Soul of the Indian Constitution". Which one of the following fundamental right it contains ?
[A] Right to freedom
[B] Right to constitutional remedies
[C] Right to elementary education
[D] Right to freedom of religion

Comment

Answer: Option [B]
(4) Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth is a fundamental right classifiable under
[A] Right to freedom of religion
[B] Right to equality
[C] Right against expolitation
[D] None of these

Comment

Answer: Option [B]
(5) Which of the following is correct with respect to "Right against exploitation" ?
[A] Prohibition of traffic in human beings and forced labour
[B] Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion
[C] Protection of interests of minorities
[D] Equality before law

Comment

Answer: Option [A]
(6) Which fundamental right of Indian constitution has been deleted by the 44th Amendment Act ?
[A] Right against exploitation
[B] Right to property
[C] Right to protest
[D] Right to speak

Comment

Answer: Option [B]
(7) Which Article of the Constitution envisages free and compulsory education for children upto the age of 14 years ?
[A] Article 19
[B] Article 31
[C] Article 32
[D] Article 45

Comment

Answer: Option [D]
(8) In which part of Indian Constitution Fundamental rights are provided ?
[A] Part II
[B] Part III
[C] Part IV
[D] Part V

Comment

Answer: Option [B]
(9) The Constitution guarantees that all citizens will be equal before law. It is provided in
[A] Article 11 of Indian Constitution
[B] Article 12 of Indian Constitution
[C] Article 13 of Indian Constitution
[D] Article 14 of Indian Constitution

Comment

Answer: Option [D]
(10) Which Article of Indian Constitution ensures that the State cannot discriminate against a citizen on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth ?
[A] Article 13
[B] Article 14
[C] Article 15
[D] None of these

Comment

Answer: Option [C]

Chapters