Advertisements

Union Legislature - General Knowledge Multiple Choice Questions and Answers

(1) Which state of India has highest number of Lok Sabha constutiencies?
[A] Bihar
[B] Madhya Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Comment

Answer: Option [C]
(2) The system is used to elect members of the Rajya Sabha:
[A] Cumulative vote system
[B] Single non-transferable vote system
[C] Single transferable vote system
[D] None of the above

Comment

Answer: Option [C]
(3) What is zero hour in parliament?
[A] When the proposal of the opposition is considered
[B] The first hour of the session
[C] When matters of utmost importance are raised
[D] When a money bill is introduced in the Lok Sabha

Comment

Answer: Option [C]
(4) Which of the following is true about chairman of Public Accounts Committee?
[A] Elected by Union Cabinet
[B] Appointed by Speaker
[C] Appointed by President
[D] Elected by members of the Public Accounts Committee

Comment

Answer: Option [B]
(5) With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one among the following statements is not correct?
[A] A money bill cannot be introduced in the Rajya Sabha
[B] The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a money bill
[C] The Rajya Sabha cannot discuss the annual financial statement
[D] The Rajya Sabha has no power to vote on the demands for grants

Comment

Answer: Option [C]
(6) Which is the largest committee of the Parliament?
[A] The Public Accounts Committee
[B] The Estimates Committee
[C] The Committee on Public Undertakings
[D] The Committee on Petitions

Comment

Answer: Option [B]
(7) The minimum age for being the member of Parliament is:
[A] 21 Years
[B] 25 Years
[C] 28 Years
[D] 30 Years

Comment

Answer: Option [B]
(8) What is the minimum age for election/appointment as member of the Rajya Sabha?
[A] 21 Years
[B] 25 Years
[C] 30 Years
[D] 35 Years

Comment

Answer: Option [C]
(9) When the joint sittings of the two houses of Parliament are held?
[A] To elect the President of India
[B] To elect the Vice-President of India
[C] To adopt a Constitution amending bill
[D] To consider and pass a bill on which two houses disagree

Comment

Answer: Option [D]
(10) The maximum possible gap between two sessions of Parliament is:
[A] 3 months
[B] 4 months
[C] 6 months
[D] 9 months

Comment

Answer: Option [C]

Chapters

Subscribe To Daily Current Affairs

Enter Your Email To Get Daily Quiz