Advertisements

The Judiciary - General Knowledge Multiple Choice Questions and Answers

Advertisements
(1) The highest and final judicial tribunal of India is :
[A] President
[B] Parliament
[C] Supreme Court
[D] Union cabinet

Comment

Answer: Option [C]
(2) Which of the following High Court has jurisdiction over more than one State/ Union Territories ?
[A] Mumbai
[B] Guwahati
[C] Kolkata
[D] Chandigarh

Comment

Answer: Option [B]
Advertisement
(3) Who of the following decides the number judges in a High Court ?
[A] The President
[B] Chief Minister of the State
[C] Prime Minister
[D] Parliament

Comment

Answer: Option [A]
(4) The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the :
[A] President
[B] Chief Justice of the Supreme Court
[C] Governor of the concerned state
[D] Attorney General of India.

Comment

Answer: Option [A]
(5) The oath to a High Court Judge is administered by the :
[A] Chief Justice of India
[B] Chief Justice of High Court
[C] President
[D] Governor of the concerned state

Comment

Answer: Option [D]
(6) The Supreme Court of India was set up under which of the following Act ?
[A] Pitt’s India Act, 1784
[B] Charter Act of 1833
[C] Regulating Act, 1773
[D] Indian Councils Act, 1892

Comment

Answer: Option [C]
(7) In India, the power to increase the number of judges in the Supreme Court lies with :
[A] The President of India
[B] The Chief Justice of India
[C] The Union Ministry of Law
[D] The Parliament of India

Comment

Answer: Option [D]
(8) Disputes between States of India comes to the Supreme Court under
[A] Original jurisdiction
[B] Appellate jurisdiction
[C] Advisory jurisdiction
[D] None of these

Comment

Answer: Option [A]
(9) Which of the following statements is correct with respect to retired judge of a High Court ?
[A] Cannot practice in the Supreme Court
[B] Cannot practice in any High Court of India
[C] Cannot practice in the High Court from where he has retired
[D] None of the above

Comment

Answer: Option [C]
(10) Who was the Chief Justice of India when public interest litigation (PIL) was introduced to the Indian Judicial System ?
[A] M. Hidayataullah
[B] A. M. Ahmadi
[C] A. S. Anand
[D] P. N. Bhagwati

Comment

Answer: Option [D]

Chapters