JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Biophysics - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
1. Who invented mass spectrometers?
  • [A] J.J. Thompson
  • [B] Goldstein
  • [C] Nikola Tesla
  • [D] Aston

Answer: Option [A]

2. Dynamic property of liquids causing internal friction
  • [A] Impulse
  • [B] Attractive energy
  • [C] Relative energy
  • [D] Viscocity

Answer: Option [D]

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3. Concerns of heat measurement and methods of heat amount measurement
  • [A] Viscosity
  • [B] Themometry
  • [C] Calorimetry
  • [D] Elecricity

Answer: Option [C]

4. Wavelength of light is represented as
  • [A] lambda
  • [B] alpha
  • [C] beta
  • [D] gamma

Answer: Option [A]

5. The Emission of energy in form of emitted particles, the action known to be
  • [A] Emulsification
  • [B] Ionization
  • [C] Reaction
  • [D] Radiation

Answer: Option [D]

6. The lens in the human eye is
  • [A] plano convex
  • [B] concave convex
  • [C] biconcave
  • [D] biconvex

Answer: Option [D]

7. Sound is
  • [A] electromagnetic wave motion with low frequency
  • [B] electromagnetic wave motion with high energy
  • [C] mechanical wave motion
  • [D] best audible in a vacuum

Answer: Option [C]

8. Phytochrome is a pigment and photoreceptor that plants use to detect
  • [A] Dark
  • [B] Light
  • [C] Temperature
  • [D] Heat

Answer: Option [B]

9. Which of the following wavelengths of light is most effective for photosynthesis
  • [A] 100 nm to 200 nm
  • [B] 200 nm to 300 nm
  • [C] 400 nm to 700 nm
  • [D] 700 nm to 900 nm

Answer: Option [C]

10. The absorption of ink by blotting paper involves
  • [A] viscosity of ink
  • [B] capillary action phenomenon
  • [C] diffusion of ink through the blotting
  • [D] siphon action

Answer: Option [B]

11. Nuclear sizes are expressed in a unit named
  • [A] Fermi
  • [B] angstrom
  • [C] tesla
  • [D] none of the above

Answer: Option [A]

12. Stars appears to move from east to west because
  • [A] all stars move from east to west
  • [B] the earth rotates from west to east
  • [C] the earth rotates from east to west
  • [D] the background of the stars moves from west to east

Answer: Option [B]

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES