Join our Telegram Channel

Biophysics - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
49. What is the proportion of glycine residues in collagenous regions
  • [A] One-fourth
  • [B] One-third
  • [C] Half
  • [D] One-tenth

Answer: Option [B]

50. Which of the three subunits of the G proteins binds GDP and GTP
  • [A] Alpha
  • [B] Beta
  • [C] Gamma
  • [D] Delta

Answer: Option [A]

Advertisement
51. O2 binding to hemoglobin results in
  • [A] 100-fold higher affinity for the last O2 bound than for the first
  • [B] extensive protein conformational change
  • [C] both (A) and (B)
  • [D] 100-fold lower affinity for the last O2 bound than for the first

Answer: Option [C]

52. Sulphydryl oxidase is used for
  • [A] discoloration
  • [B] clarification of images
  • [C] UHT milk off flavour removal
  • [D] all of these

Answer: Option [C]

53. A mixed fermentation is one, which produces
  • [A] both alcohol and carbon dioxide
  • [B] both acid and carbon dioxide
  • [C] both acid and alcohol
  • [D] several different kinds of acid

Answer: Option [C]

54. Water insoluble enzymes can be prepared by using multifunctional agents that are bifunctional in nature and have
  • [A] low molecular weight
  • [B] high molecular weight
  • [C] high equivalent weigh
  • [D] low reactivity

Answer: Option [A]

55. A fluid in which the viscosity decreases with increasing stirrer speed and mixing time, can be represented as
  • [A] newtonian fluid
  • [B] pseudoplastic, thixotropic fluid
  • [C] dilatant, rheopectic fluid
  • [D] dilatant, pseudoplastic fluid

Answer: Option [B]

56. In animal cell bioreactor, bubble damage can be minimized by
  • [A] the addition of a shear protectorant
  • [B] using a bubble free oxygen delivery system
  • [C] headspace aeration
  • [D] all of the above

Answer: Option [D]

57. The torque required to move an impeller at a set speed
  • [A] newtonian fluid
  • [B] pseudoplastic
  • [C] dilatant
  • [D] rheopectic

Answer: Option [A]

58. Water insoluble enzymes can be prepared by using multifunctional agents that are bifunctional in nature and have
  • [A] low molecular weight
  • [B] high molecular weight
  • [C] high equivalent weight
  • [D] low reactivity

Answer: Option [A]

59. For glucose isomerization by immobilized enzyme, the reactor generally used is
  • [A] CSTR
  • [B] plug flow
  • [C] packed bed
  • [D] fluidized bed

Answer: Option [C]

60. Which of the following is an example of tertiary structure in a protein
  • [A] A multimeric protein
  • [B] An a-helix
  • [C] A P-pleated sheet
  • [D] A globular domain

Answer: Option [A]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test