Join our Telegram Channel

Biophysics - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
13. Out of the following, which is not emitted by radioactive substance
  • [A] Electrons
  • [B] Electromagnetic radiations
  • [C] Alpha particles
  • [D] Neutrons

Answer: Option [D]

14. Sound waves in air are
  • [A] transverse
  • [B] longitudinal
  • [C] electromagnetic
  • [D] polarised

Answer: Option [B]

Advertisement
15. Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to
  • [A] Surface tension
  • [B] viscosity
  • [C] Lux
  • [D] pascal

Answer: Option [A]

16. Sound of frequency below 20 Hz is called
  • [A] audio sounds
  • [B] infrasonic
  • [C] ultrasonic
  • [D] supersonics

Answer: Option [B]

17. Moment of inertia is
  • [A] vector
  • [B] scalar
  • [C] phasor
  • [D] tensor

Answer: Option [D]

18. Mercury is commonly used as a thermometric fluid rather than water because
  • [A] specific heat of mercury is less than water
  • [B] specific heat of mercury is more than water
  • [C] mercury has greater visibility than water
  • [D] density of mercury is more than the water

Answer: Option [C]

19. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of
  • [A] Rocks
  • [B] Fossils
  • [C] Tree
  • [D] Leaf

Answer: Option [B]

20. Light from the Sun reaches us in nearly
  • [A] 2 minutes
  • [B] 4 minutes
  • [C] 8 minutes
  • [D] 10 minutes

Answer: Option [C]

21. The types of inhibition pattern based on Michaelis Menten equation are
  • [A] competitive
  • [B] non-competitive
  • [C] uncompetitive
  • [D] all the above

Answer: Option [D]

22. Microbiosensors are based on
  • [A] ions effect
  • [B] ionsensitive field effect transistor
  • [C] piezoelectric effect
  • [D] magnetic effect

Answer: Option [B]

23. An allosteric inhibitor of an enzyme usually
  • [A] participates in feedback regulation
  • [B] denatures the enzyme
  • [C] is a hydrophobic compound
  • [D] causes the enzyme to work faster

Answer: Option [A]

24. Which of the following technology is used for micro array manufacturing
  • [A] Photolithography
  • [B] Ink jetting
  • [C] Contact printing
  • [D] All the above

Answer: Option [D]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test