JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Bioprocess Technology - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
1. What are the biopolymers constitute the major structural elements of living cells?
  • [A] Proteins
  • [B] Nucleic acids
  • [C] Lipid
  • [D] All

Answer: Option [D]

2. Which of the following is NOT a method for gene transfer in bacteria?
  • [A] Translocation
  • [B] Conjugation
  • [C] Transformation
  • [D] Transduction

Answer: Option [A]

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3. The cell wall of the prokaryotes is unique and is composed of ________.
  • [A] Cellulose
  • [B] Peptidoglycans.
  • [C] Fungus cellulose
  • [D] Peptide

Answer: Option [B]

4. Which of the following methods is used to determine bacterial numbers?
  • [A] Turbidity
  • [B] Serial dilution.
  • [C] Direct microscopic counts.
  • [D] All the above.

Answer: Option [D]

5. The primary bond of protein is _______ bond.
  • [A] Ionic
  • [B] Hydrophobic
  • [C] Peptide
  • [D] Disulfide

Answer: Option [C]

6. Which of the following amino acids is the smallest of all amino acids?
  • [A] Gly.
  • [B] Val.
  • [C] Ala.
  • [D] Ser.

Answer: Option [A]

7. Which of the following amino acids is actually an imino acid?
  • [A] Glu.
  • [B] Ala.
  • [C] Pro.
  • [D] Trp.

Answer: Option [C]

8. The two repeating subunits of the peptidoglycan layer are __________.
  • [A] N-acetyl glucosamine.
  • [B] N-acetyl muramic acid.
  • [C] N-acetyl glycosamine
  • [D] Both (A) and (B).

Answer: Option [D]

9. Organisms that can tolerate very low pH conditions are called ______.
  • [A] acidophiles
  • [B] thermophiles
  • [C] hyperthermophiles
  • [D] alkalinophiles

Answer: Option [A]

10. Which of the following belongs to continuous culture?
  • [A] Turbidostat
  • [B] Chemostat
  • [C] Both (A) and (B).
  • [D] All the above.

Answer: Option [D]

11. A culture medium which contains known specific kinds and amounts of chemicals is a _______ medium.
  • [A] liquid
  • [B] solid
  • [C] selective
  • [D] defined synthetic.

Answer: Option [D]

12. Temperatures can control bacteria because of _________.
  • [A] freezing
  • [B] denature protein.
  • [C] melting
  • [D] no reaction

Answer: Option [B]

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES