Advertisement

Bioprocess Technology - Questions and Answers for Competitive Exams | GkSeries

Advertisement
Questions
37. Chromatography is used to ______.
  • [A] separate two or more compounds based on their polarities.
  • [B] separate two or more compounds based on their masses
  • [C] separate two or more compounds based on how strongly they interact with other compounds.
  • [D] all the above.

Answer: Option [D]

38. Activation energy for Bacillus stearothermophilus is _______ kcal/mol.
  • [A] 70
  • [B] 67.7.
  • [C] 56.5.
  • [D] 42.7.

Answer: Option [B]

Advertisement
39. The rate of ______ transfer is then multiplied by the volume of the aerator to yield the oxygen transfer rate, a key input in diffuser design
  • [A] heat mass
  • [B] oxygen deficit
  • [C] oxygen mass
  • [D] none of the above

Answer: Option [C]

40. Which one of the following is used as both carbon and nitrogen source?
  • [A] Corn steep liquor
  • [B] Peanut meal
  • [C] Soya meal.
  • [D] Urea

Answer: Option [A]

41. The precursor of griseofulvin is _____.
  • [A] chloride
  • [B] propionate
  • [C] D-Thr.
  • [D] L-Thr.

Answer: Option [A]

42. The inhibitor used in the production of tetracycline is _____.
  • [A] sodium bisulfite.
  • [B] bromide.
  • [C] phosphate
  • [D] penicillin.

Answer: Option [B]

43. Pick out the electrical transducer used in bioreactor.
  • [A] Potentiometric.
  • [B] Amperometric.
  • [C] Conductimetric.
  • [D] All the above.

Answer: Option [D]

44. The chromium content of AISI grade 316 steels is ______ percent.
  • [A] 15
  • [B] 18
  • [C] 25
  • [D] 28

Answer: Option [B]

45. Which among the following is a perforated type of sparger?
  • [A] Porous sparger
  • [B] Orifice sparger
  • [C] Nozzle sparger
  • [D] Combined sparger-agitator

Answer: Option [B]

46. Addition of nutrients, acid/alkali to fermenter is normally made through _________ tubes.
  • [A] Steel
  • [B] Wooden
  • [C] Silicone
  • [D] Rubber

Answer: Option [C]

47. The valve commonly used to regulate the flow of water/steam is ________.
  • [A] plug
  • [B] ball
  • [C] pinch
  • [D] globe

Answer: Option [D]

48. The valve commonly used to control crude flow is _____.
  • [A] fire
  • [B] stick
  • [C] ball
  • [D] gate

Answer: Option [D]

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group