Join our Telegram Channel

8000+ STATIC GK MCQs for SSC/ Railway/ PSC
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
Get 22 nos. GK EBooks | Combo Pack
Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook

Digital Computer Fundamentals - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
1. Which of the following binary numbers is equivalent to decimal 13?
  • [A] 1000
  • [B] 1101
  • [C] 1101
  • [D] 1001

Answer: Option [B]

2. What is the octal equivalent of the binary number 10111101?
  • [A] 675.
  • [B] 275.
  • [C] 572
  • [D] 573

Answer: Option [B]

Advertisement
3. What is the output state of an OR gate if the inputs are 0 and 1?
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] not defined.
  • [D] 2

Answer: Option [B]

4. An OR gate has _________.
  • [A] two inputs and one output.
  • [B] one input and one output.
  • [C] one input and two outputs.
  • [D] one input and three outputs.

Answer: Option [A]

5. The output of a _________ gate is only 1 when all of its inputs are 1.
  • [A] NOR
  • [B] XOR
  • [C] AND
  • [D] NOT

Answer: Option [C]

6. A NAND gate is equivalent to an AND gate plus a __________ gate put together.
  • [A] NOR
  • [B] NOT
  • [C] XOR
  • [D] XNOR

Answer: Option [B]

7. An AND gate will function as OR if ___________.
  • [A] all the inputs to the gates are 1.
  • [B] all the inputs are 0.
  • [C] either of the inputs is 1.
  • [D] all the inputs and outputs are complemented.

Answer: Option [D]

8. By adding inverters to the inputs and output of a AND gate we can obtain ______.
  • [A] OR
  • [B] AND
  • [C] NOT
  • [D] X-OR .

Answer: Option [D]

9. Boolean Algebra obeys _________.
  • [A] commutative law.
  • [B] associative law.
  • [C] distributive law.
  • [D] commutative, associative, distributive law.

Answer: Option [D]

10. A+(B.C) =?
  • [A] A.B+C
  • [B] A.B+A.C
  • [C] A
  • [D] (A+B).(A+C)

Answer: Option [D]

11. In which function each term known as min term.
  • [A] SOP
  • [B] POS
  • [C] Hybrid
  • [D] Both SOP and POS

Answer: Option [A]

12. In which function each term known as max term.
  • [A] SOP
  • [B] POS
  • [C] Hybrid
  • [D] Both SOP and Hybrid.

Answer: Option [B]

Advertisement

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test