Join our Telegram Channel

Digital Computer Fundamentals - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
37. How many methods of data shifting exist?
  • [A] Eight methods.
  • [B] Three methods.
  • [C] Six methods.
  • [D] Two methods.

Answer: Option [D]

38. Data shifting from low to high order bits done by _________ register.
  • [A] shift left.
  • [B] shift right.
  • [C] shift in.
  • [D] shift out.

Answer: Option [A]

Advertisement
39. What is the other name of Synchronous Counter?
  • [A] parallel counter.
  • [B] ripple counter.
  • [C] ripple counter.
  • [D] shift counter.

Answer: Option [A]

40. In a computer __________ is capable to store single binary bit.
  • [A] capacitor
  • [B] flip flop.
  • [C] register.
  • [D] inductor

Answer: Option [B]

41. A set of flip flops integrated together is called _______.
  • [A] counter
  • [B] adder
  • [C] register
  • [D] accumulator

Answer: Option [C]

42. S-R type flip-flop can be converted into D type flip-flop if S is connected to R through __________.
  • [A] EX-OR gate
  • [B] inverters
  • [C] AND gate
  • [D] Full Adder

Answer: Option [C]

43. A _______ is a bistable electronic circuit that has two stable states.
  • [A] multivibrator
  • [B] flip-flop
  • [C] decoder
  • [D] encoder

Answer: Option [B]

44. Which counter requires less hardware?
  • [A] Parallel
  • [B] Synchoronous
  • [C] Delay
  • [D] Ripple

Answer: Option [D]

45. In which register there is no interconnection between successive flipflops and no serial shifting is required?
  • [A] SISO
  • [B] PISO
  • [C] SIPO
  • [D] PIPO

Answer: Option [D]

46. What is the other name of D flipflop?
  • [A] Data
  • [B] Deselector
  • [C] Delay
  • [D] Delimiter

Answer: Option [C]

47. The latch with the additional control input called ___________.
  • [A] register
  • [B] counter
  • [C] adder
  • [D] flip flop.

Answer: Option [D]

47. _________ is a semi conductor memory.
  • [A] Dynamic
  • [B] Static
  • [C] Bubble
  • [D] Dynamic & Static.

Answer: Option [D]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test