Join our Telegram Channel

Digital Computer Fundamentals - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
49. A flip flop is a _________.
  • [A] storage device.
  • [B] hub.
  • [C] bistable device.
  • [D] chip.

Answer: Option [C]

50. The simplest register is ________.
  • [A] buffer register.
  • [B] shift register.
  • [C] controlled buffer register.
  • [D] bidirectional register.

Answer: Option [B]

Advertisement
51. In synchronous counter all flip flops are _________.
  • [A] clocked simultaneously.
  • [B] not clocked simultaneously.
  • [C] initially clocked.
  • [D] all of the above .

Answer: Option [A]

52. How many AND gates does the SR flip flop require at its inputs?
  • [A] 1
  • [B] 4
  • [C] 2
  • [D] 3

Answer: Option [C]

53. Which of the following have the fastest access time?
  • [A] Semiconductor Memories.
  • [B] Magnetic Disks.
  • [C] Magnetic Tapes.
  • [D] Compact Disks.

Answer: Option [A]

54. EPROM is erased by __________.
  • [A] red light.
  • [B] red light.
  • [C] ultra violet rays.
  • [D] infra-red rays.

Answer: Option [C]

55. Which of the following does not represent an I/O device?
  • [A] Speaker which beeps.
  • [B] Joy-stick
  • [C] Plotter.
  • [D] ALU.

Answer: Option [D]

56. Which of the following is associated with Optics?
  • [A] Winchester disk.
  • [B] RAM
  • [C] CD-ROM.
  • [D] CPU

Answer: Option [C]

57. What is the keyboard's official name?
  • [A] <"poiut"./li>
  • [B] "asdfg".
  • [C] "qwerty".
  • [D] "alphanumeric".

Answer: Option [C]

58. Which of the following is an input device?
  • [A] Scanner
  • [B] Speaker
  • [C] CD
  • [D] Printer.

Answer: Option [A]

59. The fastest and quietest type of printer is _________.
  • [A] dot-matrix printer.
  • [B] inkjet printer.
  • [C] laser printer.
  • [D] plotter.

Answer: Option [C]

60. Best Quality graphics is produced by _________.
  • [A] dotmatrix
  • [B] laser
  • [C] plotter
  • [D] inkjet

Answer: Option [B]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test