Join our Telegram Channel

Digital Computer Fundamentals - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
13. How many cells are there in an n-variable K-map?
  • [A] 2n
  • [B] 2n+a.
  • [C] 2n-a.
  • [D] n2

Answer: Option [A]

14. How many cells does a 5-variable K-map contains?
  • [A] 2
  • [B] 4
  • [C] 32
  • [D] 8

Answer: Option [C]

Advertisement
15. Which expression is basically an OR operation of AND operated variables?
  • [A] Product of Sums.
  • [B] Product of Products.
  • [C] Sum of Sums.
  • [D] Sum of Products.

Answer: Option [D]

16. A.1 =?
  • [A] 1
  • [B] A
  • [C] 0
  • [D] A or a.

Answer: Option [B]

17. A+0 =?
  • [A] 1
  • [B] A
  • [C] 0
  • [D] A or 1 .

Answer: Option [A]

18. Which is the commutative property?
  • [A] A+B=B+A.
  • [B] A+1=1+A.
  • [C] B+1=1+B.
  • [D] A+B+C=C+B+A.

Answer: Option [A]

19. What is the output state of an NOR gate if the inputs are 0 and 0?
  • [A] 0
  • [B] 1
  • [C] 3
  • [D] 2

Answer: Option [B]

20. By adding inverter to the EX-OR gate we can obtain __________.
  • [A] OR
  • [B] AND
  • [C] EX-NOT.
  • [D] EX-NOR.

Answer: Option [B]

21. A NOT gate also called as __________.
  • [A] convertor
  • [B] subtractor
  • [C] invertor
  • [D] selector

Answer: Option [B]

22. A group of 8 cells in K-map is called __________.
  • [A] octet
  • [B] pair
  • [C] triple
  • [D] quad

Answer: Option [D]

23. Parallel adder is _________.
  • [A] sequential circuits.
  • [B] combinational circuits.
  • [C] either sequential or combinational circuits.
  • [D] linear circuits.

Answer: Option [B]

24. The circuit that is used for parallel to serial conversion is ___________.
  • [A] decoder
  • [B] encoder
  • [C] multiplexer
  • [D] demultiplexer

Answer: Option [C]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test