Join our Telegram Channel

Digital Computer Fundamentals - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Questions
25. Which device has many inputs and one output?
  • [A] Flip flop.
  • [B] Multiplexer.
  • [C] Demultiplexer.
  • [D] Counter.

Answer: Option [B]

26. The other name of demultiplexer __________.
  • [A] data distributor.
  • [B] data multiplier.
  • [C] data converter
  • [D] data selector.

Answer: Option [A]

Advertisement
27. How many inputs and outputs are used to construct a full adder?
  • [A] 3 inputs and 2 outputs.
  • [B] 2 inputs and 1 output.
  • [C] 1 input and 1 output.
  • [D] 1 input and 2 outputs.

Answer: Option [A]

28. Which combinational circuit that performs subtraction involving three bits?
  • [A] Single subtractor.
  • [B] Half subtractor.
  • [C] Full subtractor.
  • [D] Multi subtractor.

Answer: Option [C]

29. A 3-to-8 decoder is also called __________.
  • [A] binary-to-octal decoder.
  • [B] decimal-to-octal decoder.
  • [C] octal-to-binary decoder.
  • [D] octal-to-decimal decoder.

Answer: Option [A]

30. An encoder is a digital circuit that performs the __________ operation of a decoder.
  • [A] inverse
  • [B] reverse
  • [C] forward
  • [D] backward

Answer: Option [A]

31. The output of halfadder is in the form of ____________.
  • [A] sum.
  • [B] carry.
  • [C] sum and carry.
  • [D] none of these.

Answer: Option [C]

32. _________ are used for converting one type of number system into the other form.
  • [A] Decoder.
  • [B] Encoder.
  • [C] Multiplexer.
  • [D] Demultiplexer.

Answer: Option [B]

33. The basic storage element in a digital system is _________
  • [A] flip flop.
  • [B] counter
  • [C] multiplexer
  • [D] encoder

Answer: Option [A]

34. What is the other name of T flip flop?
  • [A] Trigger
  • [B] Toggle
  • [C] Both A and B.
  • [D] Translator.

Answer: Option [C]

35. A register is a group of __________ suitable for storing binary information.
  • [A] counters
  • [B] adders
  • [C] flip flops.
  • [D] subtractors.

Answer: Option [C]

36. A group of flipflops sensitive to pulse duration is called _________
  • [A] registers.
  • [B] latch.
  • [C] multiplexer.
  • [D] demultiplexer.

Answer: Option [B]

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test