Advertisement

English Literature - Questions & Answers for Competitive Exams | GkSeries

Advertisement
Questions
1. Which dialect became Standard english?
  • [A] The Northern
  • [B] East Midland
  • [C] West Midland
  • [D] The Southern

Answer: Option [B]

2. The Black Death is also called ________.
  • [A] the great plague
  • [B] the great flood
  • [C] the great droughtli>
  • [D] the great revolt

Answer: Option [A]

Advertisement
3. The Book of Duchess by Chaucer is a _______
  • [A] Allegory
  • [B] Lyrical Story
  • [C] Narrative
  • [D] None of the above

Answer: Option [A]

4. Troilus and criseydle by Chaucer shows great influence of filostrato by ________.
  • [A] Dante
  • [B] De L.rries
  • [C] De Meung
  • [D] Boccaccio

Answer: Option [D]

5. The very idea of the the Canterbury tales is belived to have been taken from Boccaccio's
  • [A] Recameron
  • [B] Filostarto
  • [C] Confessio Amentis.
  • [D] None of the above

Answer: Option [A]

6. Who remarked that Chaucer's found English a dialect and left it a language"?
  • [A] Legouis
  • [B] Hadow
  • [C] Lang
  • [D] Lowers

Answer: Option [D]

7. Chaucer used octave rhyme of the eight syllabic line rhyming in couplets in ___________.
  • [A] The prologue
  • [B] The Canterbury Tales
  • [C] The Book of the Duchess
  • [D] None of the above

Answer: Option [C]

8. In Prologue and Canterbury Tales Chaucer employed the __________.
  • [A] Ottava Rhyme
  • [B] Rhyme Royal
  • [C] Heroic Couplet
  • [D] None of the above

Answer: Option [C]

9. Chaucer's Physician in the Doctor of Physique was heavily dependent upon __________.
  • [A] Church
  • [B] Astrology
  • [C] Modern Science
  • [D] None of the above

Answer: Option [B]

10. Who among the following has been called The Morning Star of Renaissance?
  • [A] Shakespeare
  • [B] Spenser
  • [C] Chaucer
  • [D] Marlowe

Answer: Option [C]

11. The Character of Criseyde is _____________.
  • [A] a superficial portrait of a haughty woman
  • [B] a physiological study of a complex woman
  • [C] The true representative of a typical medieval woman
  • [D] The true representative of a typical medieval woman

Answer: Option [B]

12. In the Canterbury Tales the fictional inn where the pilgrims meet is ___________.
  • [A] Canterbury
  • [B] Tabard
  • [C] Wessex Hall
  • [D] None of the above

Answer: Option [B]

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group