JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Fundamental Rights - Political Science Objective Questions with Answers | Page-5

Questions
41 A court enforces enjoyment of a Fundamental Right by issuing
A A decree
B A notification
C A writ
D An ordinance

Answer: Option [C]

A court enforces enjoyment of a Fundamental Right by issuing a writ. . The Supreme Court under Article 32 and High Court under Article 226 of the Constitution can issue Writs for the protection of Fundamental Rights. Any Person whose Fundamental Rights are violated can approach either of the courts.

42 Political Right does not include which of the following ?
A Right to life
B Right to vote
C Right to contest in election
D Right to lodge complaint with executive bodies of the Government

Answer: Option [A]

The correct answer is Option A.

Advertisement
APSC CCE PRELIMS Mock Test - 1 Start Test
APSC CCE PRELIMS Mock Test - 2 Start Test

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

43 When were the Fundamental Duties of the Indian citizens incorporated in the constitution ?
A 1952
B 1976
C 1979
D 1981

Answer: Option [B]

The correct answer is Option B. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the Government.

44 ‘The Right to Public office’ is a
A Political right
B Moral right
C Economic right
D Civil right

Answer: Option [A]

‘‘The Right to Public office’ is a Political right. Political rights provide ways and means by which citizens can check the arbitrary use of authority and encroachment upon their rights.

Common Political Rights are:

  • Right to Vote
  • Right to be Elected
  • Right to Hold Public Offices
  • Right to Petition
  • Right to Permanent Residence
  • Right to Resist
45 Which case is related to Fundamental Right ?
A Sharma vs. Krishna (1959)
B Golakhnath vs. State of Punjab (1967)
C State of Bombay vs. Balsara (1951)
D West Bengal vs. Union of India (1963)

Answer: Option [B]

The correct answer is Option Golakhnath vs. State of Punjab (1967).

46 The chief Minister is appointed by
A Governor
B President of India
C President of the Party
D Chief Justice of High Court

Answer: Option [A]

The chief Minister is appointed by Governor. The Chief Minister is appointed by the Governor who also appoints other ministers on the advice of the Chief Minister. The Council of Ministers is collectively responsible to legislative assembly of the State.

47 The success of democracy depends upon the
A Right to property
B Right to criticise
C Right to personal liberty
D Right to association

Answer: Option [C]

The success of democracy depends upon the right to personal liberty. The success of democracy depends on the right to criticize and oppose. For a successful democracy, it is necessary that there should always be pressure of citizen, society, press and media on government.

48 Right to Education became a fundamental right on
A March 15, 2010
B April 1, 2010
C July 17, 2010
D October 10, 2010

Answer: Option [B]

Right to Education became a fundamental right on April 1, 2010. Article 21-A and the RTE Act came into effect on 1 April 2010. The title of the RTE Act incorporates the words 'free and compulsory'.

49 Which of the following is a political right ?
A Right to Work
B Right to Education
C Right to Vote
D Right to Freedom of Expression

Answer: Option [C]

The correct answer is Option C. Common Political Rights are: Right to Vote. Right to be Elected. Right to Hold Public Offices.

50 How many Fundamental Rights were granted initially ?
A Four
B Five
C Six
D Seven

Answer: Option [D]

Seven fundamental rights were originally provided by the Constitution – the right to equality, right to freedom, right against exploitation, right to freedom of religion, cultural and educational rights, right to property and right to constitutional remedies.

51 Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution ?
A To practice secularism
B To pay all taxes to government regularly and correctly
C To develop scientific temper humanism and the spirit of enquiry and reform
D Not to assault any public servant in the (during)performance of his duties

Answer: Option [C]

To develop scientific temper humanism and the spirit of enquiry and reform

52 When were the Fundamental Duties incorporated in the Constitution ?
A 1975
B 1976
C 1977
D 1979

Answer: Option [B]

The correct answer is Option B. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the Government.

53 Which of the following is not a fundamental right as per the Indian Constitution ?
A Right to Education
B Right to Information
C Right to Speech
D Right to Life

Answer: Option [B]

Although Right to Information is not included as a Fundamental Right in the Constitution of India, it protects the fundamental rights to Freedom of Expression and Speech under Article 19(1)(a) and Right to Life and Personal Liberty under Article 21 guaranteed by the Constitution.

APSC PRELIMS FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Government Schemes Mock Test Start Test!
Political Science Mock Test – 42 Start Test
History Test – 190 Start Test
Quantitative Aptitude Test Start Test!
Data Interpretation - Mock Test Start Test!
General Awareness - Mock Test Start Test!
Reasoning Ability - Mock Test Start Test!

Chapters

Advertisement
apsc cce prelims 2024 test series