JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Political Science Multiple Choice Questions and Answers | Indian Polity MCQs - Objective Questions and Answers

Political Science Questions Answers
Questions
1 Which body framed the Constitution of Independent India ?
A Drafting Committee
B Constituent Assembly
C Union Constitution Committee
D A Working Committee

Answer: Option [A]

The Constituent Assembly was responsible for framing the Constitution of India. It also acted as the main legislative body for the country from 1946 to 1950. It comprised elected representatives and nominated members of princely states.

2 The constituent Assembly was set up in :
A 1945
B 1946
C 1947
D 1949

Answer: Option [B]

The constituent Assembly was set up in 1946. The Constituent Assembly met for the first time on 9 December 1946, reassembling on 14 August 1947 as a sovereign body and successor to the British parliament's authority in India. As a result of the partition, under the Mountbatten plan, a separate Constituent Assembly of Pakistan was established on 3 June 1947.

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution ?
A Pt. Jawaharlal Nehru
B Sachidananda Sinha
C B.R. Ambedkar
D Dr. Rajendra Prasad

Answer: Option [C]

Dr. B.R.Ambedkar was the chairman of the drafting committee of the Indian Constitution. On 29 August 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India. While deliberating upon the draft Constitution, the Assembly moved, discussed and disposed of as many as 2,473 amendments out of a total of 7,635 tabled.

4 Who among the following was the president of the Constituent Assembly ?
A Dr. Rajendra Prasad
B Dr. B.R. Ambedkar
C Lal Bahadur Shastri
D P. Upendra

Answer: Option [A]

Dr. Rajendra Prasad was the president of the Constituent Assembly. Dr Sachidanand Sinha was the first president of the Constituent Assembly. Later, Dr Rajendra Prasad was elected its president.

5 The Constitution of India was adopted by the
A Governor General
B Constituent Assembly
C British Parliament
D None of these above

Answer: Option [B]

The Constitution of India was adopted by the constituent assembly. On 26 November 1949, the Constituent Assembly of India adopted to the Constitution of India, and it came into effect on 26 January 1950.

6 Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly ?
A B. R. Ambedkar
B Jawaharlal Nehru
C J. B. Kripalani
D Rajendra Prasad

Answer: Option [B]

The correct answer is B. R. Ambedkar. One of these committees, the Union Constitution Committee was headed by Jawahar Lal Nehru, the chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly.

7 Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
A Jawaharlal Nehru
B B.R. Ambedkar
C B.N Rao
D Mahatma Gandhi

Answer: Option [A]

Jawaharlal Nehru proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution. It laid down the fundamentals, ideology, and philosophy of constitutional structure. It was adopted by Constituent Assembly. The Preamble is an introduction to the Constitution of India which contains the summary and essence of the objectives of the Constitution.

8 Who among the following was the Chairman of Steering Committee of the Constituent Assembly ?
A B. R. Ambedkar
B Rajendra Prasad
C J. B. Kripalani
D Tej Bahadur Sapru

Answer: Option [B]

Rajendra Prasad was the Chairman of Steering Committee of the Constituent Assembly. The Union Constituent Assembly appointed a number of committees to deal with different tasks of constitution-making

9 Who among the following was the Chairman of States Committee of the Constituent Assembly ?
A Rajendra Prasad
B Lal Bahadur Shastri
C Jawaharlal Nehru
D B.N. Rao

Answer: Option [C]

Jawaharlal Nehru was the Chairman of States Committee of the Constituent Assembly. The Constituent Assembly appointed a number of committees to deal with different tasks of constitution-making. Out of these, eight were major committees and the others were minor committees.

10 Who among the following was the Chairman of Fundamental Rights Sub-Committee of the Constituent Assembly ?
A J.B. Kripalani
B Rajendra Prasad
C B.R. Ambedkar
D Gopinath Bardoloi

Answer: Option [A]

J.B. Kripalani was the Chairman of Fundamental Rights Sub-Committee of the Constituent Assembly.

Read more questions on Constitution

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!

Chapters

Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES