Current Affairs 2021 PDF

To crack any competitive exam like SSC, Railways, Insurance, UPSC, CLAT, Banking, State PSC Exams and other exams it is very important to answer all current affairs questions correctly. Gkseries Updates Current Affairs and Q&A packages in compiled and sorted topic wise to ensure easy accessibility of the information.

Buy Now

Union and State Executive - Indian Politics General Knowledge Questions and Answers | Page-6

Questions
51 The President of the Union of India has the same constitutional authority as the
A President of France
B President of Pakistan
C President of USA
D British Monarch

Answer: Option [D]
52 A member of the Union Public Service Commission can be removed by the
A President
B Prime Minister
C Chairman of the UPSC
D Chief Justice of the Supreme Court

Answer: Option [A]
53 Who was the first Deputy Prime Minister of India?
A Devi Lal
B G. B. Pant
C Morarji Desai
D Vallabhbhai Patel

Answer: Option [D]
54 Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian Secularism as ‘Sarva Dharma Samabhav’?
A Dr. Zakir Hussain
B Dr. S. Radhakrishnan
C Gaini Zail Singh
D Dr. Rajendra Prasad

Answer: Option [B]
55 Who is the Chief Law Officer of the Government of India?
A The Chief Justice of India
B The Law Minister of India
C The Attorney General of India
D The Registrar of the Supreme Court

Answer: Option [C]
56 Which is NOT a central Service?
A Indian Revenue Service
B Indian Audit & Accounts Service
C Indian Foreign Service
D Indian Police Service

Answer: Option [D]
57 Who is the highest civil servant of the Union Government?
A Home Secretary
B Cabinet Secretary
C Attorney-General
D Principal Secretary to the Prime Minister

Answer: Option [B]
58 Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament?
A Chief Justice of India
B Attorney-General of India
C Chief Election Commissioner of India
D Comptroller & Auditor General of India

Answer: Option [B]
59 The planning Commission of India is
A Statutory body
B A constitutional body
C An independent and autonomous body
D A non-statutory body

Answer: Option [D]
60 Being the non-member, who among the following can participate in the proceeding of either house of the Parliament without having right to vote?
A President of India
B Chief Justice of India
C Attorney-General
D Comptroller and Auditor General

Answer: Option [C]

Chapters

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2021

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test