Advertisements

Idioms and Phrases MCQ - Objective Questions and Answers for SSC Exam | Page-5

Advertisements

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative, which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

(41) All the neighbours gave her the cold shoulder because she ill-treated her daughter-in-law.
[A] Showed liking for her company
[B] Showed dislike for her company
[C] Felt her shoulder was cold
[D] Showed international unfriendliness to her company

Answer: Option [D]
(42) Rajib washed his hands of the matter long ago.
[A] Refused to change the decision
[B] Took the responsibility
[C] Refused to accept responsibility for
[D] Overcame the difficulties

Answer: Option [C]
Advertisement
(43) The police cordoned off the area after the explosion.
[A] The police filled the whole area
[B] The police isolated the area
[C] The police checked everyone in the area
[D] The police did not allow anyone to leave the area

Answer: Option [B]
(44) A cry in wilderness
[A] A cry in vain
[B] An unpleasant situation
[C] A cry with a laughter
[D] A cry in disgrace

Answer: Option [A]
(45) See through
[A] To see off
[B] To ignore something
[C] To persist with something
[D] To detect the true nature

Answer: Option [D]
(46) A lame excuse
[A] Useless talk
[B] Unsatisfactory explanation
[C] Ill feeling
[D] Good explanation

Answer: Option [B]
(47) At a loss
[A] Unable
[B] Able
[C] Defeat
[D] Expert

Answer: Option [A]
(48) To give airs
[A] Exhale
[B] Inhale
[C] Boast
[D] Humble

Answer: Option [C]
(49) Hand and glove
[A] Very intimate
[B] Open enemy
[C] Very rude
[D] Very difficult

Answer: Option [A]
(50) People are always critical. One needs to have a thick skin to cope with criticism.
[A] Be bold
[B] Be disinterested
[C] Be unaffected
[D] Be insensitive

Answer: Option [C]

Chapters