Advertisements

Idioms and Phrases MCQ - Objective Questions and Answers for SSC Exam

Advertisements

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative, which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

(1) He spoke well though it was his maiden speech.
[A] First speech
[B] Long speech
[C] Brief speech
[D] Emotional speech

Answer: Option [A]
(2) I do not see eye to eye with you in this matter.
[A] To have the same eyesight
[B] To give a correct decision
[C] To have the same opinion
[D] To obtain suitable punishment

Answer: Option [C]
Advertisement
(3) A close shave.
[A] Stubble
[B] Hairless skin
[C] Very short hair
[D] A narrow escape from danger

Answer: Option [D]
(4) After getting a severe scolding from his mother, Raghu got down to business.
[A] Joined his father’s business
[B] Began to work seriously
[C] Become businesslike
[D] Started a business

Answer: Option [B]
(5) The trial made a mockery of justice.
[A] It was mock trial
[B] There was no serious outcome
[C] People mocked at the judgment
[D] Made the system look ridiculous

Answer: Option [D]
(6) Despite the doctor’s advice he still eats like a horse.
[A] Eats a lot of food
[B] Eats slowly
[C] Swallows his food
[D] Does not like to eat

Answer: Option [A]
(7) You cannot throw dust into my eyes.
[A] Abuse me
[B] Hurt me
[C] Cheat me
[D] Terrify me

Answer: Option [C]
(8) Please be as brief as you can, I have other fish to fry.
[A] To take the rest
[B] To cook the food
[C] To attend the friends
[D] Some important work to attend to

Answer: Option [D]
(9) I want to tell you in a nut shell, lust for money and power ruined her life.
[A] In detail
[B] Confidentially
[C] In a brief manner
[D] To tell as objective as possible

Answer: Option [C]
(10) A close-fisted person
[A] A miser
[B] A close friend
[C] A cowardly person
[D] A powerful person

Answer: Option [A]

Chapters