Join our Telegram Channel

Computer Awareness MCQs | Computer Multiple Choice Questions with Answers

Questions
1 Which of the following computer languages is a mathematically oriented language used for scientific problems?
A FORTRAN
B COBOL
C LISP
D PROLOG

Answer: FORTRAN
2 Coded entries which are used to gain access to a computer system are called
A Entry codes
B Passwords
C Security commands
D Codewords

Answer: Passwords
Advertisement
3 To access the services of operating system, the interface is provided by the
A System calls
B API
C Library
D Assembly instructions

Answer: System calls
4 The structure or format of data is called
A Syntax
B Semantics
C Struct
D None of the mentioned

Answer: Syntax
5 Communication between a computer and a keyboard involves ______________ transmission
A Automatic
B Half-duplex
C Full-duplex
D Simplex

Answer: Simplex
6 Which of the following is not correct?
A Web cache doesn’t has its own disk space
B Web cache can act both like server and client
C Web cache might reduce the response time
D Web cache contains copies of recently requested objects

Answer: Web cache doesn’t has its own disk space
7 Which one of the following protocol is used to receive mail messages?
A SMTP
B Post office protocol
C Internet message access protocol
D ARP

Answer: SMTP
8 Firewalls are often configured to block
A UDP traffic
B TCP traffic
C Both (a) and (b)
D None of the mentioned

Answer: UDP traffic
9 WPA2 is used for security in
A Ethernet
B Bluetooth9
C Bluetooth9
D None of the mentioned

Answer: Wireless fidelity(wi-fi)
10 Voice privacy in GSM cellular telephone protocol is provided by
A A5/2 cipher
B B5/4 cipher
C B5/6 cipher
D B5/8 cipher

Answer: A5/2 cipher
11 Which was the first electronic computer and who developed it?
A UNIVAC by Charles Babbage
B ENIAC by J Presper Eckert and John W. Mauchly
C ABACUS by Charles babbage
D EDVAC by John von neumann

Answer: ENIAC by J Presper Eckert and John W. Mauchly
12 A single user computer system which is similar to personal computer but have more powerful microprocessor.
A Mainframe
B Workstation
C Microcomputer
D Server

Answer: Workstation
13 A multi-user computer system which is capable of supporting hundreds of users simultaneously. Software technology is different from minicomputer.
A Mainframe
B Workstation
C Microcomputer
D Microprocessor

Answer: Mainframe
14 Convert (19FDE)16 into decimal system
A 106462
B 100056
C 786
D None of the above

Answer: 106462
15 Where was India’s first computer installed and when?
A IIT Delhi, 1971
B IIT Madras, 1971
C Indian Institute of Science Bangalore, 1971
D India Statistical Institute, 1955

Answer: India Statistical Institute, 1955
16 What is SKYLAKE?
A NASA’s new mission
B Upcoming James Bond’s movie
C Intel 6th gen Core processors
D China’s new fourth generation Aircraft

Answer: Intel 6th gen Core processors
17 MySQL is _____?
A A hierarchical model
B A RDBMS
C A relational model
D A database scheme

Answer: A RDBMS
18 What kind of Protocol is used to provide Internet access from mobile?
A TCP/IP
B ISD
C WAP
D HTTP

Answer: WAP
19 Advent of ICs marked the 3rd generation computers. Who invented IC?
A Ken Thompson
B Jack Kilby
C Dennis Ritchie
D Steve Jobs

Answer: Jack Kilby
20 A proxy server is used as the computer?
A With external access
B Acting as a backup
C Performing file handling
D Access user permissions

Answer: Access user permissions

View All Computer Awareness Questions Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test