Join our Telegram Channel

NCERT - Health and Diseases Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
16 What is the location of Salmonella typhi during diseased condition ?
1 Stomach
2 Kidney
3 Liver
4 Intestine

Answer: Intestine
17 Which test is carried out if disease is occured by salmonella typhi ?
1 Widal test
2 Lisman test
3 Blood test (
4 Barium test

Answer: Widal test
Advertisement
18 Give the correct sequence from pre erythrocytic cycle ?
1 Saliva - Sporozoites-Blood-liver-Cryptoschizont-Cryptomerozoites.
2 Sporozoites-Saliva-Blood-Liver-Cryptoschizont-Cryptomerozoites
3 Saliva-Cryptoschizont-Blood-Liver-Sporozoites-Cryptomerozoites
4 Saliva-Sporozaites-Liver-Blood-Cryptoschizont-Cryptomerozoites.

Answer: Saliva - Sporozoites-Blood-liver-Cryptoschizont-Cryptomerozoites.
19 Which one is odd ?
1 Cannabinoids
2 Marjuana
3 Ganja
4 Morphin

Answer: Morphin
20 Mark odd one ?
1 Retro virus
2 Oncogenic virus
3 Rhino virus
4 Haemophilis inflrenza

Answer: Haemophilis inflrenza
21 _________ is an unclear byproduct of heroine ?
1 Smack
2 Delta-9-THC
3 LSD
4 Cannabinoids

Answer: Smack
22 AIDS spread by....
1 Blood Transfusion
2 Shaking Hands
3 HIV infected blood transfusion
4 All of above

Answer: HIV infected blood transfusion
23 What are interferons ?
1 Antiviral Protien
2 Antibacterial Protien
3 Anticancer Protien
4 Conjugated Protien

Answer: Antiviral Protien
24 Cancer is associated with....
1 Uncontrollable growth of tissue
2 Controlled division of tissue
3 Ageing procers
4 None

Answer: Uncontrollable growth of tissue
25 By whom inlfuenza occurs ?
1 Virus
2 Bacteria
3 Fungi
4 Protista

Answer: Virus
26 Antibodies in our body are complex ?
1 Steroid
2 Prostaglandins
3 Glycoproteins
4 Lipoprotein

Answer: Glycoproteins
27 Barrier preventing entry of pathogens
1 Skin
2 Cillia
3 Mucous secretion
4 All of above

Answer: Cillia
28 An ovoviviparous parasite is....
1 Ascaris
2 Taenia
3 Wuchereria
4 Plasmaodium

Answer: Wuchereria
29 An auto immune disease is...
1 Cancer
2 Asthma
3 Erythroblastosis foetalis
4 Rheumatoid arthritis

Answer: Rheumatoid arthritis
30 Confirmatory test for AIDS is...
1 Western blot
2 ESR
3 ELISA
4 PCR

Answer: Western blot
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test