NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
1 Which of the following character is seen in female ?
1 Muscles arestrong
2 Mammary gland is well developed
3 Mammary gland is namesake only
4 Voice is heavy

Answer: Mammary gland is well developed
2 Which of the following gland is seen in male reproductive system ?
1 Seminal vesicle
2 Prostate gland
3 Bulbourethral gland
4 All of these

Answer: All of these
3 Seminiferous tubule in testis are lined with Which type of cells ?
1 Germinal cells
2 only germinal cells
3 Sertoli cell
4 Both 1 and 3

Answer: Both 1 and 3
4 Which cells secretes testosterone ?
1 Sertoli cells
2 Germinal cells
3 Interstitial cells
4 (1) and (2) both

Answer: Interstitial cells
5 When sperms are transported in to vas deference from epididymis ?
1 Male is not sexually stimulated
2 Male is sexually stimulated
3 The walls of the epididymis contract
4 First -b and after -c process occurs

Answer: First -b and after -c process occurs
6 Duct of which gland join with urethra before it passed through penis
1 Prostate gland
2 Seminal vesicle gland
3 Bulbourethral gland
4 (1) and (2) both

Answer: Bulbourethral gland
7 What is provided to sperm by secretion of prostate gland ?
1 Nourishes
2 Lubricant
3 Activating
4 (1) and (3) both

Answer: Activating
8 Mixture of which of the following constitute semen ?
1 Sperms
2 Organic substance
3 Secretion of accessory glands
4 Both (1) and (2)

Answer: Both (1) and (2)
9 Internally the penis is............
1 Composed of three cylindrical mass of tissue bound together by fibrus tissue
2 Composed of three mass of tissue only
3 Composed of three cylindrical mass of conective tissue bound together
4 Composed of three cylindrical mass of epithelium tissue bound together

Answer: Composed of three cylindrical mass of tissue bound together by fibrus tissue
10 Where are ovaries situated ?
1 In upper pelvic cavity
2 Below pelvic cavity
3 At one on each side of uterus
4 (1) and (3) both

Answer: (1) and (3) both
11 What is called a region of connective tissue deep to the tunica albuginea ?
1 Stroma
2 Follicular epithelium
3 Graffian follicles
4 Corpus luteum

Answer: Stroma
12 Stroma of ovarian cortex contains .....
1 Ovarian follicles
2 Corpus luteum
3 Graffian follicles
4 (1) and (3) both

Answer: Ovarian follicles
13 The uterine tube from side runs forwards and becomes associated with it ...
1 Vagina
2 Uterus
3 Urethra
4 Ovary

Answer: Uterus
14 In which layer of uterus the fertilized egg is implanted ?
1 Endometrium
2 Myometrium
3 Epimetrium
4 None of this

Answer:
15 What is called cushion of fatty tissue in female external genitalia ?
1 Labia majora
2 Labia minora
3 Clitoris
4 Mons pubis

Answer: Mons pubis

Chapters