Advertisements

Population Studies Objective Questions and Answers for Competitive Exams | Population Studies MCQs Set 42

Questions
1 Among the below listed measures of marriage, which one is the most sensitive ?
1 Percent females married before age of 18 years.
2 Percent females married in the age group 15 – 19.
3 Percent females married in the age group 20 – 24.
4 Singulate means age at marriage.

Answer: Percent females married before age of 18 years.
2 Arrange the following states of India by decreasing order “percent of urban population” in 2011:

a. Kerala

b. Maharashtra

c. Tamil Nadu

d. Gujarat

Codes :
1 Kerala, Maharashtra, Tamil Nadu, Gujarat
2 Maharashtra, Tamil Nadu, Kerala, Gujarat
3 Tamil Nadu, Maharashtra, Kerala, Gujarat
4 Tamil Nadu, Kerala, Maharashtra, Gujrat

Answer: Tamil Nadu, Kerala, Maharashtra, Gujrat
3 Arrange the following States of India in descending order of Infant Mortality Rate (latest SRS figures) :

a.UP

b.Bihar

c.Odisha

d.Madhya Pradesh

1 Odisha, UP, Bihar, Madhya Pradesh
2 Madhya Pradesh, Odisha, UP, Bihar
3 Odisha, Madhya Pradesh, Bihar, UP
4 Madhya Pradesh, Odisha, Bihar, UP

Answer: Madhya Pradesh, Odisha, UP, Bihar
4 Which one among the following is not Economic Indicator of Human Development ?
1 Percentage of Population working in non-agricultural sector.
2 Percentage of population with access to sanitation.
3 Rate of inflation.
4 Total foreign exchange reserve.

Answer: Percentage of population with access to sanitation.
5 As per the National Health Accounts Report of the Government of India, arrange following sources of ‘Health Financing’ in descending (from higher to lower) order :

i. Central Government

ii. State Government

iii. Households

iv. External Aid

Codes :
1 i ii iii iv
2 iii ii i iv
3 ii i iv iii
4 iii ii iv i

Answer: iii ii i iv
6 Which one of the following is not a risk factor in health insurance schemes ?
1 Adverse Selection of Clients
2 Cream Skimming
3 Moral hazard
4 Declination

Answer: Declination
7 Which one among the following is not social indicator of human development ?
1 Enrolment ratio of boys in school.
2 Percentage of population with access to sanitation.
3 Maternal Mortality Ratio.
4 Female Literacy.

Answer: Maternal Mortality Ratio.
8 The concept of ‘Community Monitoring’ was introduced in which of the following programme ?
1 Reproductive and Child Health Programme
2 Child Survival and Safe Motherhood Programme
3 National Rural Health Mission
4 Universal Immunization Programme

Answer: National Rural Health Mission
9 Which one of the following is not existing in the category of Health Insurance in the country ?
1 Community health insurance
2 Private health insurance
3 Compulsory health insurance
4 Social health insurance

Answer: Compulsory health insurance
10 Arrange the following fertility indicators from higher to lower order as proposed by John Bongaarts :

i. Observed fertility

ii. Net potential fertility

iii. Natural fertility

iv. Gross potential fertility

Codes :
1 iii i ii iv
2 iii iv ii i
3 iii ii iv i
4 iii ii i iv

Answer: iii iv ii i
11 Sample size to be drawn from the large Universe does not depend on which among the following ?
1 The significance level one is planning to use.
2 The difference between population and sample value that one is reasonably certain of detecting from sample.
3 Population size.
4 Population variance.

Answer: Population size.
12 Which one among the following sources provide infant mortality rate at district level for selected states ?
1 District Level Household and Facility Survey (DLHS).
2 Annual Health Survey (AHS).
3 India Human Development Survey (IHDS).
4 Notonal Family Health Surveys (NFHS).

Answer: Annual Health Survey (AHS).
13 Which of the following was not covered under the ICPD ‘Programme of Action’ ?
1 Universal access to family planning, reproductive and sexual health services.
2 Global partnerships for population and development.
3 Environmental issues associated with population change.
4 Gender equality and empowerment of women.

Answer: Global partnerships for population and development.
14 Which one of the following is not true about Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) ?
1 The scheme approved in 2006.
2 The scheme aims at establishing AIIMS like institutions and upgradation of existing medical colleges.
3 The scheme aims at correcting imbalances in the availability of affordable health care facilities in different parts of country.
4 The scheme aims at covering vulnerable and deprived section of society under ‘Universal Health Coverage’ scheme.

Answer: The scheme aims at covering vulnerable and deprived section of society under ‘Universal Health Coverage’ scheme.
15 Mortality Rate for the rural areas of India falls in which of the following categories (per lakh live births) ?
1 36 – 38
2 39 – 41
3 42 – 44
4 45 – 47

Answer: 42 – 44

View All Population Studies Practice Test Sets

Advertisements

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL