Join our Telegram Channel

History Solved Questions and Answers for UGC NET Exam | History MCQs Set 20/small>

Questions
1 Who founded Bharat Stree Mahamandal, to promote female education ?
1 Mrs. Ramabai Ranade
2 Saraladevi Chaudhurani
3 Sister Subbalakhsmi
4 Maniben Kara

Answer: Saraladevi Chaudhurani
2 Who among the following showed extreme courage and boldness in publishing the famous revolutionary poem of Kazi Nazrul Islam ?
1 Basanti Debi Chittaranjan Das
2 Saraladevi Chaudhurani
3 Mrs. Annie Besant
4 Sophia Khan

Answer: Basanti Debi Chittaranjan Das
Advertisement
3 From among following, who was not a President of the Indian National Congress ?
1 George Yule
2 Alfred Webb
3 Charles F. Andrews
4 Henry Cotton

Answer: Charles F. Andrews
4 From among the following statements which are not correct regarding the effects of the Permanent settlement of 1793 ?

(a) Zamindars and revenue collectors were not only to act as agents of the government in collecting land revenue but also to become owners of the land.

(b) Zamindars were to give 1/2 of the rental they derived from cultivators and to keep the rest for themselves.

(c) If the crops failed, the government gave remission in rent to cultivators.

(d) Their right of ownership was made hereditary and transferable.

Select the correct answer from the code given below :

Code :
1 (a), (b), (c)
2 (a) and (d)
3 (b) and (c)
4 (b), (c) and (d)

Answer:(b) and (c)
5 During the tenure of which Viceroy imperial Agricultural Department was created and Agricultural Institute at Pusa was founded ?
1 Lord Dufferine
2 Lord Ripon
3 Lord Curzon
4 Lord Hardinge

Answer: Lord Curzon
6 Who launched the Depressed classes Mission in Bombay in 1906 ?
1 Narayen Meghaji Lokhande
2 Bhaskarrao Jadhav
3 Vithal Ramji Shinde
4 N.G. Chandavarkar

Answer: Vithal Ramji Shinde
7 Who among the following attended the International Socialist Congress at Stuttgart in August 1907 ?
1 Madam Cama and Sardar Singh Rana
2 Shayamji Krishna Varma and Madam Cama
3 Taraknath Das and Sardar Singh Rana
4 Madam Cama and Taraknath Das

Answer: Madam Cama and Sardar Singh Rana
8 Which Indian revolutionary assassinated Sir Curzon Wyllie at the Imperial Institute, London in 1909 ?
1 Lala Har Dayal
2 V.D. Savarkar
3 Madan Lal Dhingra
4 Virendranath Chattopadhyay

Answer: Madan Lal Dhingra
9 Who launched the most important Urdu journal ‘Al Hilal’ on 1st June, 1912 ?
1 Muhammad Azad
2 Abdul Ansari
3 Hamidul Ansari
4 Abul Kalam Azad

Answer: Abul Kalam Azad
10 Who among the following made the following statement ?

‘Nationalism is not a mere political programme. Nationalism is a religion that has come from God. Nationalism is a creed in which you shall have to live. Nationalism is not going to be crushed. Nationalism is immortal; Nationalism cannot die’.

1 Satyendru Das
2 Keshab Chandra Das
3 Dwarkanath Ghosh
4 Arobindo Ghosh

Answer: Arobindo Ghosh
11 Who among the following was an ardent champion of Hindu-Muslim unity, devoted much effort to bringing the Congress and Muslim League together and addressed many sessions of the Muslim league ?
1 Sophia Khan
2 Raj Kumari Amrit Kaur
3 Sultan Jahan Begum
4 Sarojini Naidu

Answer: Sarojini Naidu
12 Who is described as the ‘poet of freedom’ and also the ‘poet of the Renaissance in Tamil Literature’ ?
1 Ramlinga Swamigal.
2 Krishna Pillai.
3 Umaru Pulavar.
4 C. Subramania Bharati.

Answer:C. Subramania Bharati.
13 Who founded in 1924 ‘Bahishkrit Hitkarnini Sabha’ ?
1 Madan Mohan Malaviya.
2 Govind Vallabh Pant.
3 Dr. S.K. Bole.
4 Dr. B.R. Ambedkar

Answer: Dr. B.R. Ambedkar.
14 In which year the All India Women’s Conference (AIWC) held their first session ?
1 1922
2 1926
3 1927
4 1928

Answer: 1927
15 When did Mahatma Gandhi start his Dandi march as a part of Civil Disobedience Movement ?
1 22nd September, 1930
2 4th April, 1929
3 24th February, 1931
4 12th March, 1930

Answer:12th March, 1930

View All UGC NET History Practice Test Sets

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test