Join our Telegram Channel

Daily Current Affairs Quiz 27 May 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which bank has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs?
A Central Bank of India
B Corporation Bank
C Axis Bank
D HDFC Bank

Answer: Option [B]
Corporation Bank has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs. The product has been designed as part of the bank's efforts to provide best products to MSME sector. PV Bharathi is the Managing Director and Chief Executive Officer of the bank
2 Who won 2019 Sudirman Cup ?
A Indonesia
B Saudi Arabia
C Pakistan
D China

Answer: Option [D]
China won 2019 Sudirman Cup.
Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
3 Where have the scientists identified plants like Gynura cusimbua, Hedyotis scandens, Mussaenda glabra and Schima wallichii whose medicinal usage are reported for the first time?
A Nagaland
B Sikkim
C Mizoram
D Manipur

Answer: Option [D]
Scientists attempting to document indigenous medicinal knowledge of Zeliangrong ethnic group in Manipur have found new medicinal plants. Scientists identified plants like Gynura cusimbua, Hedyotis scandens, Mussaenda glabra and Schima wallichii whose medicinal usage are reported for the first time. Zeliangrong ethnic group is one of the 32 tribes in Manipur
4 World Thyroid Day observed on __________
A May 25
B June 25
C July 25
D August 25

Answer: Option [A]
World Thyroid Day observed on May 25.
5 Who has been appointed as the brand ambassador of TAFE for the Massey Ferguson brand of Tractors, in May 2019?
A Aamir Khan
B Shahrukh Khan
C Akshay Kumar
D Salman Khan

Answer: Option [C]
TAFE, India’s second largest tractor manufacturer by volumes, appointed Bollywood actor Akshay Kumar as its brand ambassador for the Massey Ferguson brand of Tractors. TAFE is present across 100 countries as of now with a cumulative sale of about 2.5 million tractors.
6 Who won gold medal in 10m Air Rifle in ISSF World Cup?
A Jitu Rai
B Heena Sidhu
C Apurvi Chandela
D Manu Bhaskar

Answer: Option [C]
Apurvi Chandela won gold medal in 10m Air Rifle in ISSF World Cup.
7 How many medals India bagged at Open International tournament?
A 55
B 56
C 57
D 58

Answer: Option [C]
India bagged 57 medals at Open International tournament.
8 Who was honoured with the Dag Hammarskjold Medal by the United Nations in May 2019?
A Jitender Kumar
B Manik Kothari
C Mohit Singh
D Ramnath Singh

Answer: Option [A]
Police Officer Jitender Kumar posthumously was honoured with the Dag Hammarskjold Medal by the United Nations on 24 May 2019. He made the supreme sacrifice while serving in the UN Organisation Stabilisation Mission in the Democratic Republic of the Congo (MONUSCO). India is the fourth largest contributor of uniformed personnel to the UN peacekeeping
9 Who is appointed as head UN peacekeeping operation in South Sudan
A Nitish Sharma
B Rajesh Sharma
C Dinesh gupta
D Shailesh Tinaikar

Answer: Option [D]
Shailesh Tinaikar is appointed as head UN peacekeeping operation in South Sudan.
10 Who became the first Indian woman to successfully scale Mount Makalu?
A Malavath Purna
B Priyanka Mohite
C Premlata Agarwal
D Arunima Sinha

Answer: Option [B]
Priyanka Mohite, a mountaineer from Satara, Maharashtra became the first Indian woman to successfully scale Mount Makalu. Mount Makalu is the fifth-highest mountain in the world at 8,481 metres. In 2013, Mohite had become the youngest girl from her state to have conquered the 8,848m Mount Everest — the highest peak in the world — becoming only the thirdyoungest Indian to do so.
Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test