Join our Telegram Channel

Daily Current Affairs Quiz 5 May 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 World Tuna Day is observed on which day?
A 1st May
B 2nd May
C 3rd May
D 4th May

Answer: Option [B]
World Tuna Day is observed on 2nd May every year to raise awareness about tuna fish globally.
2 Which country conferred Ex-ISRO chief AS Kiran Kumar with its highest civilian award – Chevalier of Order of the Legion of Honour?
A Russia
B France
C Germany
D United Kingdom

Answer: Option [B]
Former ISRO chairman AS Kiran Kumar was conferred with France's highest civilian award 'Chevalier de la Légion d'Honneur' for his contribution to India-France space cooperation.
Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
3 Justice Ravindra Bhat was appointed as the Chief Justice of which state High Court?
A Rajasthan
B Odisha
C Kerala
D Gujarat

Answer: Option [A]
Justice Ravindra Bhat has been appointed as the Chief Justice of the Rajasthan High Court. He is the senior most Judge of the High Court of Delhi. He succeeds Chief Justice Pradeep Nandrajog who was appointed as the Chief Justice of Bombay High Court.
4 Which company became World’s 2nd largest smartphone maker?
A Apple
B Samsung
C Huawei
D Xiaomi

Answer: Option [C]
The Chinese electronics giant Huawei has surpassed Apple to become the No. 2 smartphone vendor worldwide, according to statistics from the International Data Corp. (IDC). South Korean consumer electronics giant Samsung continues to top the list with 20.9% market share.
5 Which city will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship?
A Chandigarh
B Chennai
C New Delhi
D Jaipur

Answer: Option [D]
Jaipur will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship in which 10 teams will be participating. The tournament would be played in the city from 21 to 30 August 2019. Earlier Delhi had hosted it in 2015 where the hosts India had finished seventh. 2017 edition was held at Jakarta in Indonesia.
6 Which country became India's top crude oil supplier, meeting more than a fifth of the country's oil needs in 2018-19 fiscal year?
A Iraq
B Iran
C Kuwait
D Saudi Arabia

Answer: Option [A]
Iraq has for the second year in a row become India's top crude oil supplier, meeting more than a fifth of the country's oil needs in 2018-19 fiscal year. According to data sourced from the Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics, Iraq sold 46.61 million tonne of crude oil to India during April 2018 and March 2019, 2 per cent more than 45.74 million tonne it had supplied in 2017-18 fiscal.
7 When will the massive asteroid called 99942 Apophis will fly past earth?
A 2020
B 2025
C 2029
D 2030

Answer: Option [C]
In 2029, a massive asteroid called 99942 Apophis will fly past earth at an approximate distance of 19,000 miles within the distance of some orbiting spacecraft. Apophis is named after the Egyptian god of chaos. The asteroid was originally discovered in 2004 by astronomers at the Kitt Peak National Observatory, which is located in Arizona.
8 The first World Laughter Day gathering took place in _______.
A London, UK
B Copenhagen, Denmark
C Kolkata, India
D Mumbai, India

Answer: Option [D]
The first World Laughter Day gathering took place in Mumbai, India, on 11th of January 1998. 12,000 members from local and international Laughter Clubs joined together in a mega laughter session.
9 LIC Housing Finance (LIC HFL) has launched ‘Udyam’, a skilling center in which city?
A Bengaluru
B Chennai
C Mumbai
D Indore

Answer: Option [A]
LIC Housing Finance (LIC HFL) has launched ‘Udyam’, a skilling center in Bengaluru. It was launched in association with Lok Bharti Education Society, the implementing partner. The Centres of Excellence will provide training to marginalised youth in the BFSI, retail, and IT/ ITES sectors. Centers of Excellence (CoE) have been launched in Delhi and Bengaluru.
10 The 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held in which country?
A Saudi Arabia
B Japan
C Qatar
D China

Answer: Option [C]
The 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held in Doha, Qatar. Gen. (Dr) V.K. Singh (Retd), Minister of State for External Affairs led the Indian delegation. Earlier, Mr. Manish, Joint Secretary (South) attended the Senior Officers’ Meeting (SOM) held on 30 April 2019. The theme of the meeting is 'Partners in Progress'.
Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test