Join our Telegram Channel

Daily Current Affairs Quiz 3 May 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who won gold at Ali Aliev tournament in Russia?
A Bajrang Punia
B Pawn Kumar
C Yoghewaran
D Sushil Kumar

Answer: Option [A]
Bajrang Punia won gold at Ali Aliev tournament in Russia.
2 Which act mandated a certain class of companies must have at least one woman director on board?
A Companies Act of 2013
B The Indian Partnership Act, 1932
C The Companies Amendment Act, 2006
D Companies 2nd Amendment Act 2017

Answer: Option [A]
The Companies Act of 2013 mandates a certain class of companies to have at least one woman director on board. SEBI, in compliance with the Companies Act 2013, made it compulsory to have at least one woman on board from October 2014.
Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
3 Which country stands the first largest destination for foreign investment by Indian companies?
A China
B Netherlands
C Singapore
D US

Answer: Option [C]
Singapore stands the first largest destination for foreign investment by Indian companies.
4 Which of the following can maintain a body temperature higher than that of the surrounding water?
A Yellow perch
B Tuna
C Northern pike
D Piranhas

Answer: Option [B]
Tuna can maintain a body temperature higher than that of the surrounding water. Tuna is a saltwater fish that belongs to the tribe Thunnin. The Thunnini comprises 15 species across five genera. Tuna are found in warm seas.
5 When is the World Tuna day observed?
A 1st May
B 2nd May
C 3rd May
D 4th May

Answer: Option [B]
The United Nations (UN) established World Tuna Day on May 2. The event aims to spread information about the possible impact of drastically declining tuna stocks and to highlight the economic and social benefits of establishing more sustainable fishing practices.
6 Who is appointed as the first independent woman director of Bombay Stock Exchange (BSE)?
A Kiran Mazumdar-Shaw
B Naina Lal Kidwai
C Jayshree Vyas
D Arundhati Bhattacharya

Answer: Option [C]
BSE, formerly known as the Bombay Stock Exchange, has finally appointed its first independent woman director Jayshree Vyas. The delay in appointment happened as the country’s largest stock exchange was awaiting market regulator Securities and Exchange Board of India's (SEBI) approval on the appointment.
7 When is the World Press Freedom Day celebrated?
A 1st May
B 2nd May
C 3rd May
D 4th May

Answer: Option [C]
World Press Freedom Day is celebrated on 3rd May every year. It was Started by the UN General Assembly in 1993, on a recommendation from UNESCO.
8 Who becomes 1st Indian to break into top 25 of World Rankings in Table Tennis
A Ramesh
B Rajesh Kumar
C Dinesh Karthick
D G Sathiyan

Answer: Option [D]
G Sathiyan becomes 1st Indian to break into top 25 of World Rankings in Table Tennis.
9 Which of the following is the world's 10th largest stock exchange?
A Bombay Stock Exchange (BSE)
B Madras Stock Exchange (MSE)
C Kolkata Stock Exchange (KSE)
D National Stock Exchange (NSE)

Answer: Option [A]
Bombay Stock Exchange (BSE) is an Indian stock exchange. BSE is the world's 10th largest stock exchange.
10 Which company launched One Touch with the help of Google Smart Lock for seamless transactions?
A Paytm
B Mobikwik
C Free charge
D PayPal

Answer: Option [D]
PayPal company launched One Touch with the help of Google Smart Lock for seamless transactions.
Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test