Join our Telegram Channel

Daily Current Affairs Quiz 9 May 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which ministry held ‘chintan baithak’ session for stakeholders in renewable energy industry?
A Ministry of Internal Affairs
B Ministry of External Affairs
C Ministry of Finance
D Ministry of New and Renewable Energy(MNRE)

Answer: Option [D]
Ministry of New and Renewable Energy(MNRE) ministry held ‘chintan baithak’ session for stakeholders in renewable energy industry.
2 Which insurance company observed the 6th day of each month as ‘Protection Day’ to raise awareness on financial protection?
A HDFC Life Insurance Company
B Max Life Insurance Company
C Birla Life Insurance Company
D Aviva Life Insurance Company

Answer: Option [B]
Max Life Insurance Company observed the 6th day of each month as ‘Protection Day’ to raise awareness on financial protection.
Advertisement
GkSeries apsc prelims 2023 test series
3 Who is appointed as Head of Marketing for India and South Asia for Visa?
A Shri Sujatha V Kumar
B Shri Vivek Raman
C Shri Naresh Kumar
D Shri Suresh rajan

Answer: Option [A]
Shri Sujatha V Kumar is appointed as Head of Marketing for India and South Asia for Visa.
4 Who is re-elected to the International Narcotics Control Board (INCB) ?
A Suresh kumar
B Ramesh Kumar
C Vinoth Raja
D Jagjit Pavadia

Answer: Option [D]
Jagjit Pavadia is re-elected to the International Narcotics Control Board (INCB).
5 Which company merged with Hughes India broadband satellite business?
A Tata Indicom
B Idea
C Bharti Airtel
D Vodafone

Answer: Option [C]
Bharti Airtel merged with Hughes India broadband satellite business
6 Who initiated the US Presidential Medal of Freedom award?
A U.S. President Kennedy
B U.S. President Truman
C U.S. President Lincoln
D U.S. President Trump

Answer: Option [B]
Presidential Medal of Freedom was first established by President Truman to honour extraordinary civilian accomplishments related to World War II. Later, in 1963 the medal was re-established by President Kennedy by executive order. It is awarded by U.S. President to any person, living or dead (i.e. posthumously).
7 Which of the following brown pit viper was recently found in India?
A Moccasins
B Hump-nosed viper
C Arunachal pit viper
D Russell's Viper

Answer: Option [C]
A team of herpetologists have described a new species of reddish-brown pit viper, a venomous snake with a unique heat-sensing system, from a forest in West Kameng district of Arunachal Pradesh. India now has a fifth brown pit viper but with a reddish tinge.
8 When is the World Thalassemia Day 2019 observed?
A 6th May
B 7th May
C 8th May
D 9th May

Answer: Option [C]
8th May is observed as 'World Thalassaemia Day' globally every year. The theme for 2019 was "Universal access to quality thalassaemia healthcare services: Building bridges with and for patient". The day is observed to raise awareness about thalassaemia, its prevention, and measures to avoid its transmission among people throughout the world.
9 Which of the following golfer was awarded the US Presidential Medal of Freedom 2019?
A Jason Day
B Tiger Woods
C Phil Mickelson
D Rory McIlroy

Answer: Option [B]
US President Donald Trump has awarded golfer Tiger Woods the country's highest civilian honour, describing the 43-year-old as a "true legend" who transformed golf and then fought through years of injury to return to the sport's summit. He was awarded after his fifth Masters title.
10 The 1st microprocessor which was conceptualised, designed, developed and manufactured in India under Made in India initiative is _________.
A AJIT
B AHIR
C Zilog
D Shakthi

Answer: Option [A]
Indian Institute of Technology Bombay (IIT Bombay) researchers developed a ‘Made in India’ microprocessor called AJIT which could reduce the country’s dependence on imports. It is the first to be conceptualised, designed, developed and manufactured in India. The project was funded by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and IIT Bombay. .
Advertisement
GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test