Advertisement

Education Questions and Answers for Competitive Exams | Education Quiz Set 37

Advertisement
Questions
1 Which of the following types of counselling is also known as ‘client centered’ counselling ?
1 Directive
2 Non-directive
3 Eclectic
4 Group counselling

Answer: Eclectic
2 Establishment of Rapport in the context of counselling means :
1 Keeping Report of the Individual’s Academic Record.
2 Availability of Records to the counsellor.
3 Trusting relationship between the Counsellor and Counselee.
4 Trusting relationship between the Counsellor and School Staff.

Answer:Trusting relationship between the Counsellor and Counselee.
Advertisement
3 A good research tool is identified on the basis of
1 availability in the market.
2 ease of administration and handling.
3 reliability index coupled with its validity.
4 the kinds of data it is going to provide.

Answer:reliability index coupled with its validity.
4 The hypothesis in research is usually formulated on the basis of
1 Setting up relationship between two or more than two variables.
2 Identification of variables and their nature.
3 Reading research articles.
4 Holding conversations with senior researchers.

Answer: Setting up relationship between two or more than two variables.
5 In the calculation of ‘Between Variance’ which of the following operations is carried out ?
1 Finding out the mean sum of squares for between variance.
2 Finding out the mean sum of squares for within variance.
3 Finding out the degree of freedom for between variance.
4 Finding out the degree of freedom for within variance.

Answer: Finding out the mean sum of squares for between variance.
6 Which research tool is befitting for phenomenological researches ?
1 Conversations
2 Questionnaire
3 Interview
4 Self-report

Answer: Self-report
7 Mention the non-probability counterpart of stratified random sampling.
1 Stage sampling
2 Purposive sampling
3 Snow ball sampling
4 Quota sampling

Answer: Quota sampling
8 In an experimental group design, pairs of participants are selected who are similar in terms of the independent variable under consideration and then each of the pair is randomly assigned to the controlled or experimental group. Which of the following type of experimental designs it is related to ?
1 Pre test-post test two treatment design
2 Parametric design
3 Equivalent control group design
4 Matched pairs design

Answer: Matched pairs design
9 Which one of the following becomes the basis of writing the report in historical research ?
1 Primary data source
2 Secondary sources of data
3 Personal judgement of the research
4 Historical evidence

Answer: Historical evidence
10 Which of the following methods of data collection can be considered as, “… an attempt to map out or explain the richness and complexity of human behaviour by studying it from more than one standpoint, using both quantitative and qualitative data” ?
1 Non-participant observation
2 Triangulation
3 In-depth interview
4 Participant observation

Answer: Triangulation
11 Which of the following types of research can be called as, “… a small scale intervention in the functioning of the real world with an intent of a close examination of the effects of such intervention” ?
1 Case Study
2 Naturalistic Research
3 Action Research
4 Historical Research

Answer:Action Research
12 One major factor responsible for poor progress of elementary education in India is
1 Low level of motivation of teachers and parents.
2 Poor infrastructural facilities in schools.
3 Poor teaching learning material.
4 Scheme of promoting students into next class without examination.

Answer: Low level of motivation of teachers and parents.
13 The purpose of vocationalization of education is to :
1 Bridge the gap between theoretical and practical aspects of education.
2 Reduce the increasing crowd of students in general education stream.
3 Help in solving the unemployment problem in the country.
4 Help the child develop into a complete personality by training in vocational skills.

Answer: Bridge the gap between theoretical and practical aspects of education.
14 In U.S.A. higher education is controlled by
1 The Federal Government .
2 Respective State Governments
3 Private bodies and the State, both
4 District authorities

Answer:District authorities
15 Which one of the following is not a curricular model ?
1 Administrative Line Staff Model
2 System Analysis Model
3 Jurisprudence Inquiry Model
4 Demonstration Model

Answer:Jurisprudence Inquiry Model

View All Education Practice Test Sets

Advertisement
Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group