Advertisements

Direct & Indirect Speech - English Aptitude Multiple Choice Questions Answers for Competitive Exams

Advertisements

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

(1) The chief minister said, “What a disaster the earthquake is!”
[A] The chief minister cried that the earthquake was a terrible disaster.
[B] The chief minister expressed with surprise that the earthquake was a terrible disaster.
[C] The chief minister exclaimed with sorrow that the earthquake was a terrible disaster.
[D] The chief minister told in pain that the earthquake was a terrible disaster.

Comment

Answer: Option [C]
(2) Socrates said, “Virtue is its own reward.”
[A] Socrates said that virtue had its own rewards.
[B] Socrates says that virtue is its own reward.
[C] Socrates said that virtue is its own reward.
[D] Socrates said that virtue was its own reward.

Comment

Answer: Option [C]
Advertisement
(3) “How long does the journey take” my co-passenger asked me.
[A] My co-passenger asked me how long does the journey take?
[B] I asked my co-passenger how long the journey would take.
[C] My co-passenger wanted to know how long the journey would take.
[D] My co-passenger asked me how long the journey did take.

Comment

Answer: Option [D]
(4) Rahul said, “I will do it now or never.”
[A] Rahul said that he will do it now or never.
[B] Rahul said that he will now or never do it.
[C] Rahul said that he would do it then or never.
[D] Rahul said that he would now or never do it.

Comment

Answer: Option [C]
(5) He said, “How cruel if him!”
[A] He remarked that it was very cruel of him.
[B] He remarked on his great cruelty.
[C] He remark that it was very cruel of him.
[D] He remarked that it is very cruel of him.

Comment

Answer: Option [A]
(6) `He said, “Long may you live.”
[A] He suggested that my life might be long.
[B] He prayed that my life might be long.
[C] He prayed that my life may be longer.
[D] He declared that my life is longer.

Comment

Answer: Option [B]
(7) My friend said, “I am leaving today.”
[A] My friend said that he is leaving today.
[B] My friend said that he was leaving today.
[C] My friend said that he leaves today.
[D] My friend said that he was leaving that day.

Comment

Answer: Option [D]
(8) “I shall unlock the secrets of their success,” he said.
[A] He said that he shall unlock the secrets of their success.
[B] He said that he should unlock the secrets of their success.
[C] He said that he would unlock the secrets of their success.
[D] He said that he will unlock the secret of their success.

Comment

Answer: Option [C]
(9) “What kind of scheme do you have?” Amit asked the insurance agent.
[A] Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she had.
[B] Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she was.
[C] Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she is having.
[D] Amit asked the insurance agent what kind of scheme he/she was having.

Comment

Answer: Option [A]
(10) My principal told me, “Don’t conduct any test tomorrow.”
[A] My Principal told me not to conduct any test tomorrow.
[B] My principal told me not to conduct any test tomorrow.
[C] My Principal ordered me don’t conduct any test.
[D] My Principal ordered me not to conduct any test the next day.

Comment

Answer: Option [D]

Chapters