Advertisements

Direct & Indirect Speech - English Aptitude Multiple Choice Questions Answers for Competitive Exams

Advertisements

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

(31) I said to my friend, “Good morning. Let us go for a picnic today.”
[A] I told good morning to my friend and asked to go for a picnic that today.
[B] I wished my friend good morning and proposed that we should go for a picnic that day.
[C] I wished my friend good morning and proposed that they should go for a picnic that day.
[D] I told good morning to my friend and suggested to go for a picnic today.

Comment

Answer: Option [B]
(32) I said, “When it gets dark, light the lantern and hang it out.”
[A] I said that when it got dark he light the lantern and hung it out.
[B] I requested that when it got dark he may light the lantern and hang it out.
[C] I said that when it got dark he should light the lantern and hang it out.
[D] I told that when it got dark he should light the lantern and hang it out.

Comment

Answer: Option [C]
Advertisement
(33) “Doctor”, the patient cried, please tell me how much time I have.”
[A] The patient pleaded the doctor how much time she will have.
[B] The patient exclaimed to the doctor that how much time she had.
[C] The patient pleaded with the doctor to tell her how much time she had.
[D] The patient cried to the doctor that how much time had she.

Comment

Answer: Option [B]
(34) The teacher said to Ram, “Would you like to go on a trip to Kashmir?” Ram said, “Yes”.
[A] The teacher asked if Ram would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes.
[B] The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied yes.
[C] The teacher asked Ram if he would have liked to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative.
[D] The teacher asked Ram if he would like to go on a trip to Kashmir and Ram replied in the affirmative.

Comment

Answer: Option [D]
(35) The old man of Latur said, “Alas my only son is dead!”
[A] The old man of Latur exclaimed with sorrow that his only son was dead.
[B] The old man of Latur told with pain that his only son was dead.
[C] The old man of Latur expressed with anguish that his only son was dead.
[D] The old man of Latur sorrowfully narrated that his only son was dead.

Comment

Answer: Option [A]
(36) “Many happy returns of your birthday”, we said.
[A] We greeted him on his birthday.
[B] We said that many happy returns of your birthday.
[C] We wished him many happy returns of his birthday.
[D] We prayed for many happy returns of his birthday.

Comment

Answer: Option [C]
(37) The boss said, “It’s time we began planning our work.”
[A] The boss said that it was time they had begun planning their work.
[B] The boss said that it was time we had begun planning our work.
[C] The boss said that it was time they begun planning their work.
[D] The boss said that it was time we begun planning his work.

Comment

Answer: Option [A]
(38) She said, “You can leave the books here.”
[A] She said that they can leave the books there.
[B] She said that they could leave the books there.
[C] She said that they can leave the books here.
[D] She said that they could leave the books here.

Comment

Answer: Option [B]
(39) He promised, “I will do it tomorrow.”
[A] He promised that he will do it tomorrow.
[B] He promised that he will do it the next day.
[C] He promised that he would do it tomorrow.
[D] He promised that he would do it the next day.

Comment

Answer: Option [D]
(40) Mini said to me, “I have bought this flat for my mother.”
[A] Mini told that she had bought that flat for her mother.
[B] Mini said that she bought that flat for her mother.
[C] Mini said that she has bought that flat for mother.
[D] Mini told me that she had bought the flat for her mother.

Comment

Answer: Option [D]

Chapters